Skip to main content

ΕΕΘ σε Άδωνι: Ανοίξτε άμεσα τα καταστήματα εστίασης

Με την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων θα δοθεί ευκαιρία να επιβιώσουν επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, λέει το ΕΕΘ.

Έκκληση στην κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης το δυνατόν συντομότερο, απευθύνει, με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, που υπογράφει ο Μιχάλης Ζορπίδης, «η απαγόρευση είναι "δώρον- άδωρον" από τη στιγμή που ο κόσμος συνωστίζεται σε πλατείες, πεζοδρόμους και παραλίες».

Άποψη του Ε.Ε.Θ., που διαμορφώθηκε από τις θέσεις που εκφράζουν τα χιλιάδες μέλη του που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης είναι ότι με την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων θα δοθεί ευκαιρία να επιβιώσουν επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο εκτός Αθηνών Επιμελητήριο της χώρας με ανησυχία διαπιστώνει ότι το μέτρο απαγόρευσης των καταστημάτων εστίασης δεν εξυπηρετεί σήμερα σε τίποτε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ελήφθη προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους καθώς αυτός αποτελεί την πλέον επικίνδυνη συνθήκη για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε το μέτρο και χιλιάδες συνάδελφοι μας έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, επιφορτιζόμενοι βάρη τα οποία με δυσκολία θα συνεχίσουν να σηκώνουν. Ωστόσο, αυτό αφορούσε μία εποχή στην οποία ίσχυε η γενική καραντίνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τη λειοτυργία υπαίθριων και ανοικτών χώρων.

Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει. Πλέον ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα και σε μύριες όσες περιπτώσεις συνωστίζεται  σε πεζοδρόμια, πλατείες και παραλίες. Συνεπώς τα κλειστά μαγαζιά είναι δώρον - άδωρον. Αντίθετα, η λειτουργία τους, κάτω από αυστηρούς κανόνες, θα αποκλιμάκωνε την κατάσταση στις πλατείες, θα προσέφερε υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας στο κοινό, η έλλειψη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενώ ταυτόχρονα θα προσέφερε σανίδα σωτηρίας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους, που βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με την ανεργία.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
το ΕΕΘ σας καλεί να πάρετε γρήγορα τη γενναία απόφαση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος το δυνατόν συντομότερο. Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Μην αργείτε, ίσως μετά θα είναι πολύ αργά.