Skip to main content

Εφαρμογή για τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με... σημάδι

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών μέσων

Μία καινοτόμα πρόταση που θα συμβάλει σημαντικά στη προβολή όλων των μνημείων της πόλης με τη χρήση της τεχνολογίας ετοιμάζουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκπόνησης του σχεδίου τουριστικού μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Διαδικτυακών Εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ προτίθεται να υλοποιήσει για λογαριασμό του ΟΤΘ, εφαρμογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να αντλούν πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης απλώς περιδιαβαίνοντας την πόλη και σημαδεύοντας τα αξιοθέατα με το κινητό τους. Για την υλοποίηση της εφαρμογής η ερευνητική ομάδα του ΔΙΠΑΕ θα κάνει χρήση των τεχνολογιών της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Στόχος είναι η εφαρμογή αυτή να εντοπίζει αυτόματα ένα αξιοθέατο της πόλης, για παράδειγμα τον Λευκό Πύργο, και να «ξεναγεί» τον χρήστη με οπτικοακουστικά μέσα μαθαίνοντας έτσι όλες τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο μνημείο ταξιδεύοντας στον χρόνο με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, όλη η προτεινόμενη δράση βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού βελτιώνοντας την εμπειρία του επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό μία σειρά νέων και καινοτόμων ιδεών έρχεται να συνδράμει στην ανάδειξη των μνημείων της Πόλης μέσα από το στάδιο της ανάπτυξης και παραγωγής «ευφυών και διαδραστικών εφαρμογών», φιλικών προς τον χρήστη και προσβάσιμων σε όλους.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, τουρίστες καθώς και ΑμεΑ, μπορούν να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα της πόλης, χωρίς περιορισμούς, απλά και μόνο με τη χρήση της εφαρμογής.

Η επιστημονική ομάδα του ερευνητικού εργαστήριου αποτελείται από τον διευθυντή του Δρ. Κωνσταντίνο Διαμαντάρα Καθηγητή του τμήματος Μηχ. Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, την επιστημονική συνεργάτη του ΔΙΠΑΕ κα. Βάσια Καραβέλη και τα μέλη του εργαστηρίου ενώ από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης επιβλέπουν η κα Μαρία Πουλουκτσή με την θετική υποστήριξη της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρο του ΟΤΘ κας Βούλας Πατουλίδου.