Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή από το ΑΠΘ θα μετράει στο κινητό μας τη ρύπανση

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της εφαρμογής για τη μέτρηση της έκθεσης σε ρύπους.

Εφαρμογές για τα κινητά, έξυπνες συσκευές, οι οποίες ειδοποιούν τον κάθε χρήστη ξεχωριστά για τα επίπεδα των ρύπων στην περιοχή που βρίσκεται, αλλά και σε αυτήν που θέλει να μετακινηθεί, ετοιμάζουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (ENVELAB) με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Τρέχουμε στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται. Η εφαρμογή στο κινητό μας, μάς ειδοποιεί ότι οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  αυξάνονται προοδευτικά. Το τρέξιμο πρέπει να σταματήσει».

«Πάσχουμε από αλλεργικό άσθμα αλλά πρέπει να κάνουμε κάποιες δουλειές στο κέντρο της πόλης και στα δυτικά. Η αύξηση της θερμοκρασίας και των αέριων ρύπων δημιουργούν συνθήκες απαγορευτικές για τη μετακίνησή μας. Η εφαρμογή που έχουμε θα μας ειδοποιήσει για το πότε μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς πρόβλημα».

Πόση ρύπανση δεχόμαστε καθημερινά; Το κινητό μας μετρά την καθημερινή μας έκθεση.

«Αυτές οι εφαρμογές είναι ήδη έτοιμες και κάνουμε τα τελευταία τεστ με εθελοντές για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της έρευνας και να τις προωθήσουμε στην αγορά. Η ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία που παρέχει η εφαρμογή, δεν είναι μόνο γενικά  για τα επίπεδα ρύπανσης στην πόλη, αλλά και για την εξατομικευμένη δόση ρύπανσης που δέχεται ο καθένας από εμάς. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη και έχει άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας .  Οι έξυπνες αυτές εφαρμογές όχι μόνο μπορούν να πληροφορήσουν τον χρήστη σε ατομικό επίπεδο για τους ρύπους στους οποίους εκτίθεται αλλά και να δώσουν λύσεις , ποιες συμπεριφορές δηλαδή μπορεί να επιλέξει κανείς για να μειώσει την έκθεσή του στους ρύπους», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τζόκινγκ σε καθαρό περιβάλλον

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS, στο οποίο συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές πόλεις , αναπτύσσονται μεταξύ άλλων «έξυπνα» εργαλεία που τροφοδοτούν με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τους χρήστες , κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο ποιοτική και προάγοντας την Ευζωϊα (wellbeing) .

O καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δίνει ένα παράδειγμα της ενημέρωσης που μπορούν να παρέχουν στους χρήστες αυτές οι εφαρμογές:

«Κάνοντας τζόκινγκ στην Εγνατία σε ώρες αιχμής ή ακόμη χειρότερα σε μία περιαστική περιοχή που ατμοσφαιρικά θεωρείται πιο καθαρή, τις ώρες όμως που λειτουργούν τα τζάκια (6 με 9 το βράδυ), μπορεί κανείς να εκθέσει περισσότερο τον εαυτό του στην ατμοσφαιρική  ρύπανση, καθώς ενδέχεται εκείνες τις ώρες να είναι πολύ έντονη».

Τα  τεχνολογικά καινοτόμα εργαλεία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου  «Icarus» (Ολοκληρωμένες λύσεις μείωσης της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις), στο οποίο επικεφαλής είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnVeLab.*

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου είναι να διερευνήσει και να προτείνει τεχνολογίες που απευθύνονται στους πολίτες, αλλά και αστικές στρατηγικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Στουτγγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία.

Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, διοργανώνει το ENVELAB

Στο τέλος  Απριλίου , όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, θα διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο με επίκεντρο την Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει και η  εκδήλωση ολοκλήρωσης του προγράμματος ICARUS , στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο επιστήμονες , αλλά και φορείς, οργανισμοί, σύλλογοι,  που εμπλέκονται στο πολυδιάστατο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εκεί θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα καινοτόμα εργαλεία και οι εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και στις εννέα συνολικά πόλεις που συμμετέχουν

*Επικεφαλής του έργου είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE-LAB) του ΑΠΘ. Το Εργαστήριο ιδρύθηκε από τον Αν. Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το 2011, στο Τμήμα των Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Με την έρευνά του το Εργαστήριο μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με σκοπό να σχεδιάσει νέες αειφόρες χημικές διεργασίες και βιώσιμα προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες www.enve-lab.eu