Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
x

ΕΦΕΤ: 1 ΣΤΟΥΣ 10 ΝΟΣΕΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

«Το δικαίωμα να έχει ο καθένας πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα, θρεπτικά και επαρκή είναι αδιαπραγμάτευτο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας.

Την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ζητά ο ΕΦΕΤ με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων».  

Όπως γνωστοποιεί ο Φορέας, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένη τροφή, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.

«Από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται απόλυτα σαφές ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας. Άλλωστε, η ασφάλεια των τροφίμων και η "εξάλειψη" της πείνας αποτελούν δύο από τους στρατηγικούς στόχους της Ατζέντας των FAO – WHO για το 2030.  

Το δικαίωμα να έχει ο καθένας πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα, θρεπτικά και επαρκή είναι αδιαπραγμάτευτο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

«Στη χώρα μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα στη χώρα μας. Ενός συστήματος που θα διασφαλίζει στον Έλληνα καταναλωτή μία αναβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων μέσα από τον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αλλά και μέσα από κατασταλτικό έλεγχο όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Τα ασφαλή τρόφιμα και η συνεπαγόμενη υγεία των καταναλωτών, η παροχή ορθής πληροφόρησης στους καταναλωτές και η παροχή κατάρτισης στους υπευθύνους των επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες ενεργειών του ΕΦΕΤ.

Η "Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων" έχει ως κεντρικό της μήνυμα "Ασφάλεια Τροφίμων, υπόθεση όλων" και με την ευκαιρία αυτή ο ΕΦΕΤ καλεί άλλη μια φορά τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα  
συμφέροντα των καταναλωτών» καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ