Skip to main content

ΕΦΕΤ: 8.987 έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων το 2018

Το 72% των διενεργηθέντων ελέγχων ήταν τακτικοί έλεγχοι, το 22,8% ήταν επανέλεγχοι και 463 αφορούσε τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Συνολικά 8.987 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων διενήργησαν το 2018 οι επιθεωρητές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 72% των διενεργηθέντων ελέγχων ήταν τακτικοί έλεγχοι, το 22,8% ήταν επανέλεγχοι και 463 αφορούσε τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Ανά κατηγορία επιχειρήσεων οι έλεγχοι κατανέμονται ως εξής:

- Το 15,5% αφορούσε επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων
- Το 4,2% επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων
- Το 22,6% επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
- Το 39,8% επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
- Το 17,9% παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς.

Σε 544 επιχειρήσεις (8%) διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμόρφωσης. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

- Παροχή υπηρεσιών: 50,2%
- Παρασκευαστές λιανικής: 16,6%
- Παρασκευαστές – Συσκευαστές: 14,6%
- Λιανική: 14,8%
- Αποθήκευση: 3,8%

Οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης αφορούσαν:

- Γενική υγιεινή : 41%
- HACCP : 20,8%
- Επισήμανση : 19,2%
- Μη ασφαλή προϊόντα : 10,2%
- Νοθεία – απάτη : 2,4%