Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή η Γαλλίδα σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά

Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, «Η Βαρντά από την Ανιές», είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ, Ανιές Βαρντά, πέθανε την περασμένη νύχτα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλη της οικογένειάς της και το περιβάλλον της.

«Η σκηνοθέτις και καλλιτέχνις Ανιές Βαρντά απεβίωσε στο σπίτι της τη νύκτα της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2019 από καρκίνο. Γύρω της είχε την οικογένειά της και τους οικείους της», ανέφεραν σε ανακοίνωση. «Πέθανε αυτή τη νύκτα», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεσιλιά Ροζ ντε Ταμαρίς, παραγωγός των ταινιών της εδώ και 17 χρόνια. «Επρόκειτο να εγκαινιάσει απόψε μια έκθεση στο Σομόν-σιρ-Λουάρ (κεντρική Γαλλία), η οποία θα ανοίξει τώρα χωρίς αυτήν», πρόσθεσε.

Διεθνώς αναγνωρισμένη κινηματογραφίστρια και γεννημένη το 1928 στο Βέλγιο με καταγωγή από Γαλλία και Ελλάδα, μία από τις λίγες σκηνοθέτιδες της Νουβέλ Βαγκ, γυναίκα με πεποιθήσεις που δημιούργησε ένα πρωτότυπο έργο, συχνά πρωτοποριακό, στο σύνορο ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, η Ανιές Βαρντά ήταν η δημιουργός ταινιών όπως οι «Κλειώ από τις 5 ως τις 7» (1962), «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» (1985), «Les Glaneurs et la Glaneuse» (2000), «Οι παραλίες της ζωής μου» (2009) ή «Villages, villages» (2017).

 Η ταινία της «Vagabond» του 1985 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα, ενώ η ίδια έχει τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, καθώς της έχει απονεμηθεί o Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας, το Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ, το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Τιμητικό Όσκαρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, «Η Βαρντά από την Ανιές», είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου και είχε μεταδοθεί πρόσφατα από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Arte.

«Χάσαμε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Ανιές Βαρντά, έχετε τον σεβασμό μου, την αναγνώρισή μου, τον θαυμασμό μου», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέ.

Η Βαρντά σπούδασε ιστορία και φωτογραφία στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γαλλία. Hταν παντρεμένη με τον Ζακ Ντεμί από το 1962 μέχρι τον θάνατό του και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και επαγγελματικά.