Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος

Το 1965 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Πέθανε σήμερα ο ακαδημαϊκός, καθηγητής φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος, σε ηλικία 91 ετών.

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Aθήνα το 1930. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1958), και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και μουσικολογίας. Tο 1958 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aιξ Mασσαλίας, το 1965 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, του οποίου διετέλεσε πρύτανης το 1977. Δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Οι έρευνές του στους τομείς της Συστηματικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη θεμελίωση και στη διεθνή καθιέρωση πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων: της Καιρολογίας (ο ίδιος ήταν διεθνώς γνωστός ως «ο φιλόσοφος της καιρικότητος»), της Φιλοσοφίας της Τέχνης (με ανανεωμένη σημασία του όρου), της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Iδρύματος Eρεύνης και Eκδόσεων Nεοελληνικής Φιλοσοφίας (1975) και δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR). Ίδρυσε και διηύθυνε το φιλοσοφικό περιοδικό «Διοτίμα» και ήταν επόπτης του Kέντρου Eρεύνης της Eλληνικής Φιλοσοφίας της Aκαδημίας Αθηνών. Υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού. Τα έργα του, που καλύπτουν πολλές δεκάδες τόμων, έχουν εκδοθεί κατά το ήμισυ στο εξωτερικό και εξ αυτών πλείστα έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984.

Η εξόδιος Ακολουθία του Ευάγγελου Μουτσόπουλου θα τελεστεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στα τέλη της εβδομάδος.