Τετάρτη 22 Μαΐου 2019
x

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ

Ο Βασίλης Κουρτέσης δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των δομικών υλικών-κατασκευών και άφησε το στίγμα του ως πρόεδρος του ΣΕΒΕ και των ΔΕΘ και Helexpo.

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών στην Αθήνα ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ και των εταιρειών ΔΕΘ και Helexpo Βασίλης Κουρτέσης. Ο Βασίλης Κουρτέσης γεννήθηκε το 1931 και είχε καταγωγή από την Κέρκυρα, φιλόλογος με ευρωπαϊκή παιδεία. 

Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των δομικών υλικών-κατασκευών με την εταιρεία παραγωγής ασφαλτικών προϊόντων Βιτουμίνα και την κατασκευαστική Ακτίς. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος την περίοδο 1990-1994 προσέδωσε ευρωπαϊκή διάσταση στη λειτουργία του Συνδέσμου μέσα και από τις εκθεσιακές συναντήσεις Europartenariat.

Το 1993-1996 ήταν πρόεδρος της ΔΕΘ, στη συνέχεια διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα(Ιανουάριος 1996-Μάρτιος 1997) γγ του ΕΟΤ και μετά τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα ανέλαβε πρόεδρος της Helexpο το διάστημα 1999-2001. Το 2001-2003 ήταν παράλληλα πρόεδρος και στις δυο εταιρείες ΔΕΘ και Helexpo.

Δική του πρόταση ήταν η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοστάτησε σε συνεργασία με τον ΣΒΒΕ για τη δημιουργία του ΚΕΠΑ το 1991. Το 1997 ο Βασίλης Κουρτέσης, μαζι με τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούν την ΑΝΕΜ, Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας. Το Νοέμβριο του 2001 συστάθηκε η ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ.

Επιπλέον, ο εκλιπών είχε πετύχει τη δημιουργία, κατ΄εξαίρεση, στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαίου Πολίτη.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ