Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Κώστας Ρόθος σε ηλικία 64 χρόνων

Ο Ρόθος ήταν ένας εμπνευσμένος δημιουργός και αγαπητός καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας όπου δίδασκε Πλαστική και Ελεύθερο Σχέδιο. Τον αποχαρετά το ΚΚΕ.

Η κοινότητα των εικαστικών αποχαιρετά τον γλύπτη, Κώστα Ρόθο, με καταγωγή από το Πεταλίδι Μεσσηνίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 χρόνων.

Ο Ρόθος σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήρι του Γιάννη Παππά (1969-1974) και το 1979 έγινε δόκιμο μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Από το 1978 δίδαξε Πλαστική και Ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και εκλέχτηκε καθηγητής.

Πραγματοποίησε πέντε μεγάλες ατομικές εκθέσεις. Το 2007 έδειξε την δουλειά του με μεγάλα μνημειακά έργα στο πάρκο του ΤΕΙ Αθήνας, στο Αιγάλεω: «Αφιερωμένη σε αυτούς που αγωνίζονται για ενιαία δημόσια ανώτατη εκπαίδευση», όπως έγραψε.

Πήρε μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις με τελευταία τη συμμετοχή του σε έκθεση γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Μετείχε ενεργά στο Κίνημα Ειρήνης με την ΕΕΔΥΕ και στο εργαστήριό του δημιουργήθηκαν πολλά γλυπτά και ετοιμάστηκαν εικαστικά δρώμενα ενάντια στο ΝΑΤΟ, για τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α. Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1975 μέχρι σήμερα.

Στον αποχαιρετισμό του το ΚΚΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο Κώστας Ρόθος υπήρξε ανήσυχο και διεισδυτικό πνεύμα με νεανική φλόγα στην ψυχή, ένα παράδειγμα κομμουνιστή καλλιτέχνη, που η κομματική του ιδιότητα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική και η κομμουνιστική ιδεολογία του έβρισκε ολοκληρωμένη έκφραση στη δημιουργία του. Η ένταξή του στο κίνημα ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργή δράση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973».