Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1923 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε, σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα.

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε χθες στην Αθήνα όπου κατοικούσε ο Μυτιληνιός συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου.

Γεννημένος το 1923 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε, σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος. Στη λογοτεχνία μπήκε από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια (πρώτα δημοσιεύματα διηγημάτων του το 1939). Από τότε άρχισαν πυκνές δημοσιεύσεις κειμένων και άρθρων του γύρω από θέματα λογοτεχνίας, καθώς και καθαρά λογοτεχνικά κομμάτια του (ποιήματα, διηγήματα, κριτικές, μελέτες κ.λπ.) σε πλήθος εφημερίδες και περιοδικά της επαρχίας και της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ιδιαίτερα η κατά Κυριακή συνεργασία του, με άρθρα γύρω από πολιτιστικά θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος, στην καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών «Ελευθερία», από το 1956 έως το 1963.

Συνέγραψε θεατρικές επιθεωρήσεις στη λεσβιακή ντοπιολαλιά, που παίχτηκαν από ερασιτεχνικούς θιάσους της ιδιαίτερης πατρίδας του, καθώς και πολλά θεατρικά έργα (πάνω από τριάντα), αρκετά απ' τα οποία ανέβηκαν κυρίως από ερασιτεχνικούς θιάσους στη Μυτιλήνη, την Αθήνα, το Μονακό, και την Αυστραλία, και διδάχτηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο. Ατυχίες ανεβάσματος κάποιων έργων του από μεγάλους αθηναϊκούς θιάσους, απογοήτευσαν και απέκοψαν κάθε άλλη προσπάθεια του συγγραφέα σ' αυτόν τον τομέα. Έδωσε πλήθος διαλέξεων πάνω σε πνευματικά θέματα στην Αθήνα και την επαρχία, καθώς και στο εξωτερικό, σε ομογενειακές παροικίες (Αμερική, Αυστραλία).

Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Λόγος» της Μυτιλήνης (1953-1955), και το πολιτιστικό περιοδικό «Συνεργασία» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1974). Εξέδωσε περί τα 40 βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα, αρχίζοντας από ποιήματα (1951

Συνεργάστηκε ως σεναριογράφος με τον κινηματογράφο («Ψαρόγιαννος», «Αγώνας δίχως τέλος») , και με την τηλεόραση, στα ελληνικά κρατικά κανάλια της οποίας έδωσε, είτε σε διασκευές έργα της λογοτεχνίας μας, είτε σε πρωτότυπα έργα, μερικά απ' τα πιο επιτυχημένα -κατά την άποψη της κριτικής σήριαλ, όπως τα: «Γαλήνη», «Πανθέοι», «Τελευταία νύχτα της γης», «Μαρία Πάρνη», «Δρόμος», «Η Λάμψη των άστρων», «Θύελλα», «Ημέρες Οργής» κ.ά. (περί τα 400 επεισόδια συνολικά). Παίχτηκαν όλα μεταξύ των ετών 1976 - 1992.

Πεζογραφικά έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Τον Νοέμβριο του 2001 το βραβευμένο απ' την Ακαδημία Αθηνών μυθιστόρημά του «Ένα νησί ταξιδεύει» κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη Ρουμανία, και τον Σεπτέμβριο 2002 βγήκε εκεί σε δεύτερη έκδοση. Τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία, ανάμεσα στα οποία: το Βραβείο Ουράνη της «Ομάδας των Δώδεκα» για το μυθιστόρημά του «Ζωή», το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά του «Ένας πολίτης ελεεινής μορφής», το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματά του «Άτομο», και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την πεζογραφία για το μυθιστόρημά του «Ένα νησί ταξιδεύει».

Πηγή φωτογραφίας: naftemporiki.gr