Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος Ιερολοχίτης Κωνσταντίνος Κόρκας - Δημοσία δαπάνη η κηδεία

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας αποστρατεύθηκε το 1980 με τον βαθμό του αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού 1ης Στρατιάς».

«Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε. Ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους, αφού τίμησε τους πεσόντες συμπολεμιστές του».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το θάνατο του Ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα.

«Κρατώ μια φράση του, από το πρόσφατο ταξίδι μας στη Σύμη: "Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται". Αθάνατος!» υπογραμμίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

«Αντίο Στρατηγέ, Μέντορα, φίλε, πατέρα, αδερφέ... εν όπλοις. Αντίο Μεγάλε Έλληνα. Άξιο τέκνο της Πατρίδος!». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για το θάνατο του Ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα.

«Έφυγες στο Καβούρι, εκεί που μνημονεύσαμε μαζί και σήμερα όλους τους συμπολεμιστές σου! Σε ευχαριστώ για όλα! Θα 'σαι πάντα ο Φάρος κι η Πυξίδα μας!» προσθέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δημοσία δαπάνη η εξόδιος ακολουθία

Η εξόδιος ακολουθία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα θα τελεσθεί αύριο στις 12μμ, στο κοιμητήριο Παπάγου με τις προβλεπόμενες τιμές. Η τελετή θα γίνει δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερολοχίτης και καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας παρέστη χθες στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων ιερολοχιτών και καταδρομέων στο Καβούρι Αττικής όπου κατέθεσε στεφανι στο Ηρώο των ΛΟΚ. Ωστόσο, αμέσως μετά το μνημόσυνο μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου απεβίωσε.

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας στις αρχές του 1921. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940 και με τους πρωτοετείς συμμαθητές του πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, με την Πολεμική Σημαία της Σχολής.

Ακολούθως διέφυγε στην Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τις σπουδές του στη ΣΣΕ που εγκαταστάθηκε εκεί, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού (ΠΖ).

Αποστρατεύθηκε το 1980 με τον βαθμό του αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού 1ης Στρατιάς».

Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιοδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως αξιωματικός σε Στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α' υπαρχηγός ΓΕΣ (1977), ως γενικός επιθεωρητής Στρατού (1979-80), ενώ υπήρξε διοικητής:

- Του 14ου Λόχου Ορεινών Καταδρομών (1947 - 49).
- Της Γ' Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (1954 - 55).
- Του 3ου Συντάγματος Πεζικού «Ρίμινι» (1971 - 72).
- Της ΧΙ (11η) Μεραρχίας Πεζικού (1973 - 74).
- Του Β' Σώματος Στρατού (1974-1976).
- Το Δ' Σώματος Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής
- Της 1ης Στρατιάς.

Ο εκλιπών συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 - 45), όπως και στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου Πολέμου (1947 - 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Φοίτησε στις Σχολές και Κέντρα Εκπαίδευσης του Όπλου του Πεζικού, στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στην Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ, στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Για τη συμμετοχή του στις προαναφερθείσες πολεμικές επιχειρήσεις, ο Κωνσταντίνος Κόρκας τιμήθηκε με τις ακόλουθες ηθικές αμοιβές:

α. Με προαγωγή «Επ΄ Ανδραγαθία επί του Πεδίου της Μάχης».
β. Με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα μετά Ξιφών.
γ. Με τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α'.
δ. Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος.
ε. Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου Α'.
στ. Έξι φορές με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.
ζ. Με τον Πολεμικό Σταυρό Β' Τάξεως.
η. Επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως.
θ. Τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων.
ι. Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β' Τάξεως
ια. Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ' Τάξεως.
ιβ. Με το Aναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 - 41.
ιγ. Με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 - 45
ιδ. Με το Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944.
ιε. Με το Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Α' υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ πρότεινε τη μεταφορά της τέφρας του αείμνηστου ιδρυτή του «Ιερού Λόχου» Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε από την Αγγλία όπου απεβίωσε και ετάφη, στην Ελλάδα όπου και τοποθετήθηκε στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, που έχει ανεγερθεί στο Πεδίον του Άρεως.