Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός αρχιτέκτονας Άρης Παπάζογλου

Ο Θεσσαλονικιός ιστοριογράφος και αρχιτέκτονας, Άρης Παπάζογλου, έφυγε από τη ζωή. Την είδηση έκανε γνωστή ο Ευάγγελος Χεκίμογλου.

Έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός ιστοριογράφος και αρχιτέκτονας, Άρης Παπάζογλου.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ευάγγελος Χεκιμόγλου.


Ο Άρης Παπάζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Αποφοίτησε από το 12ο Δημοτικό σχολείο του Κουλέ Καφέ και από το Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων. Από τη Γ΄ έως την Ε΄ Γυμνασίου φοίτησε στο Β΄ Νυκτερινό Γυμνάσιο, εργαζόμενος παράλληλα ως οικοδόμος. Ήταν πτυχιούχος της Σχολής Θεάτρου Κυριαζή Χαρατσάρη. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στη Θράκη. Ήταν αριστούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του παλαιότερου κρατικού Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλονίκη.

Συνταξιοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, όπου υπηρέτησε ως υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας. Μελέτησε, επέβλεψε και κατασκεύασε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Έλαβε Α΄ Έπαινο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πολεοδόμηση του οικισμού των Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας στον Χορτιάτη. Βραβεύτηκε από τη Μητρόπολη Κοζάνης για τη μελέτη του Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Χαραυγής. Υπήρξε Τεχνικός Σύμβουλος του Ιταλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και Ελλάδος. Υπήρξε Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολεοδομίας και Πολιτισμού του Δήμου Μίκρας, του οποίου ήταν κάτοικος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολιτιστικών και φιλοπεριβαλλοντικών συλλόγων και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Πλαγιαρίου. Έγραψε πάνω από τριάντα άρθρα και μελέτες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τα μνημεία της.

Έχουν εκδοθεί 5 βιβλία του.

Μεταξύ άλλων είχε γράψει βιβλίο για τους Μιναρέδες της Θεσσαλονίκης, καθώς και για τις «Μαγεμένες», το σύμπλεγμα των ανάγλυφων μορφών στην Αγορά της Θεσσαλονίκη, που τις άρπαξε κατά τη δεκαετία του 1860 ο Γάλλος Ε. Μίλλερ και τις μετέφερε στο Παρίσι. Σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου.