Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Κρίτων Σαλπιγκτής

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής έγραψε μεταξύ άλλων τέσσερα μυθιστορήματα, το τελευταίο εκ των οποίων κυκλοφόρησε λίγο πριν τον θάνατό του.

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, σε ηλικία 71 ετών, μια σημαντική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) Κρίτων Σαλπιγκτής.

Ο γνωστός συγγραφέας πέθανε λίγες μόνον ημέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου αστυνομικού μυθιστορήματός του «Θρυμματισμένη φρυγανιά».

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 5 Νοεμβρίουκαι ώρα 4.30 μ.μ. στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΛΣΑΛ συμμετέχει στο πένθος των οικείων προσώπων του εκλιπόντος με στεφάνι, ενώ θα τηρηθεί και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων του τριήμερου αφιερώματος στην ελληνικά αστυνομική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί στη Στούπα Μεσσηνίας από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου.

«Ο Κρίτων, που υπήρξε από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Λέσχης, χαρακτηριζόταν από την ευρυμάθειά του, τις πάντα τεκμηριωμένες απόψεις του, τη βαθιά πολιτική του συγκρότηση, το λεπτό χιούμορ του, την αυθεντική ευγένειά του, τη διαρκή μέριμνα για τους φίλους του. Για πολλές δεκαετίες είχε ενεργότατη συμμετοχή και πολύπτυχη παρουσία στην πολιτιστική ζωή της γενέθλιας πόλης του, της Θεσσαλονίκης, της οποίας ήταν μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές μορφές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΑΛ.

Η ζωή του Κρίτονα Σαλπιγκτή

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και βιοπορίστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1979-1985). Επιστημονικές εκδόσεις (ιδίοις αναλώμασιν, 1972) : "Το υδραυλικό πλήγμα" και "Ασκήσεις εδαφομηχανικής." Επιστημονικές δημοσιεύσεις: (α) περί κτηριοδομικού κανονισμού (1983), (β) περί θερμομονώσεως (1985) στο δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Από το 1978 έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carre, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία).

Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων "Το Ξύπνημα του Γίγαντα", εκδ. Νεφέλη, 1991 και "Ο τερματοφύλακας που σφύριζε ", εκδ. Παρατηρητής 1994, με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο Πουρός ΗΡΩΣ, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ), ενώ ως σύμβουλος του Τάσου Κοντέλη συνέβαλε στην συγγραφή του αστυνομικού "Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο", εκδ. Κέδρος, 2004.
Επίσης έχει γράψει τη νουβέλα: "Τελευταίο Δρομολόγιο - Μια ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα", εκδ. Αιγαίον, 2012, με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του δημιουργού του Αστυνόμου Μπέκα, Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, μετά από άδεια του υιού του Άγγελου).

Ανθολογημένα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα βιβλία: "Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει", εκδ. Ιανός 1999 και "Καραολής και Δημητρίου: Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα", εκδ. Αιγαίον 2011.

Υπήρξε δημιουργός της δημοφιλέστατης το 1988-89 στη Βόρεια Ελλάδα χιουμοριστικής εκπομπής "Ο Πατέρας και το Τέρας της Μητέρας" (ΕΡΑ, FM 102).

Αποτελούσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και διηύθυνε τη σειρά "Αστυνομική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Αιγαίον της Λευκωσίας.

Είχε δημοσιεύσει τα βιβλία:

Μυθιστορήματα

- Το ξύπνημα του γίγαντα, Νεφέλη, 1991

- Ο τερματοφύλακας που σφύριζε, Παρατηρητής, 1994

- Σφαίρες Σωκράτη, όχι κώνειο (με το ψευδώνυμο Τάσος Κοντέλης), Κέδρος, 2004

- Θρυμματισμένη φρυγανιά, Ίκαρος, 2018

Νουβέλα

- Τελευταίο δρομολόγιο – Μια ιστορία του αστυνόμου Μπέκα, Αιγαίον, 2012

Ιστορική έρευνα

- Καραολής και Δημητρίου – Η πανήγυρις των οδωνυμίων και η τρίτη αγχόνη, Αιγαίον, 2014

Κείμενα σε ανθολογία

- Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει, Ιανός, 1999

- Καραολής και Δημητρίου – Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, Αιγαίον, 2011

Επιστημονικά συγγράμματα

- Υδραυλικόν πλήγμα, Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίου, 1972

- Ασκήσεις Εδαφομηχανικής, Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίου, 1972