Skip to main content

Εφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

Εργάστηκε στις εφημερίδες «Πρώτη», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Σχολιαστής», κ.α

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Γιάννης Ιωάννου, ένας εκ των σημαντικότερων πολιτικών σκιτσογράφων της Μεταπολίτευσης. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή ύστερα από ανάρτηση στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο γνωστός σκιτσογράφος γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το 1968. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές του στην E.U.P., στο Παρίσι, και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972.

Το 1975, παράλληλα με τη δουλειά του σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι, δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό «Αντί». Ακολούθως, δούλεψε σαν γελοιογράφος, πρώτα στο καθημερινό «Βήμα», με το ψευδώνυμο "ΙΩΑΝΝΟΥ" (76). Στη συνέχεια, δημοσίευσε στο σατιρικό «Ποντίκι», και έκανε το πολιτικό κόμικ «Ο Τρίτος Δρόμος» το 1982.

Επίσης, εργάστηκε στις εφημερίδες «Πρώτη», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Σχολιαστής», καθώς και με τις εκδόσεις της εφημερίδας «Έθνος».

Εξέδωσε πολλά άλμπουμ με σκίτσα του και συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Υπήρξε μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και δημοσίευε καθημερινά σκίτσα του στο blog του, http//:yannis-ioannou.com.