Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιώργος Δήμου (video)

Ο Έλληνας καλλιτέχνης έφερε τις τελευταίες έξι δεκαετίες την ελληνική μουσική κοντύτερα στο ευρύ κοινό στην Αυστρία, και όχι μόνον.

Την τελευταία του πνοή άφησε προχθές στη Βιέννη, σε ηλικία 88 χρονών, ο γνωστός στον γερμανόφωνο χώρο Έλληνας καλλιτέχνης Γιώργος Δήμου, ο οποίος με τις ερμηνείες του, έφερε τις τελευταίες έξι δεκαετίες την ελληνική μουσική κοντύτερα στο ευρύ κοινό στην Αυστρία, και όχι μόνον, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Heute, ανακοινώνοντας την απώλεια.

Ο Γιώργος Δήμου, ο οποίος υπήρξε και γαστρονόμος, διατηρώντας εδώ και δεκαετίες γνωστό χώρο εστίασης σε κεντρικό σημείο της Βιέννης, είχε ματαιώσει το περασμένο φθινόπωρο για λόγους υγείας, μία σειρά προγραμματισμένων συναυλιών του, ελληνικού ελαφρού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, που συνέχιζε να παρουσιάζει κάθε χρόνο και σε περιοδείες του εκτός Βιέννης.

Γεννημένος στα 1931 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Δήμου σπούδασε υποκριτική για μερικά χρόνια στη Δραματική Σχολή της Αθήνας εμφανιζόμενος παράλληλα με διάφορους θιάσους σε αθηναϊκά θέατρα, για να έλθει τον Οκτώβριο του 1958 στη Βιέννη, όπου γρήγορα άρχισε μια αξιόλογη σταδιοδρομία ως ερμηνευτής μουσικών επιτυχιών στα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αργότερα στα γερμανικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος Δήμου είχε αρχίσει να παρουσιάζει στη Βιέννη αλλά και σε περιοδείες του στην υπόλοιπη Αυστρία, επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, ερμηνευμένες στα ελληνικά όσο και σε γερμανική δική του διασκευή, για να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και τις πέντε δεκαετίες που ακολούθησαν ένα πολυπληθές αυστριακό κοινό από λάτρεις της ελληνικής μουσικής.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης, τον οποίο είχε τιμήσει ο Δήμος Βιέννης με το “χρυσό μετάλλιο προσφοράς” για τη συμβολή του στη γνωριμία του αυστριακού κοινού με την Ελλάδα και τη μουσική της, είχε συνεργασθεί απευθείας με αρκετούς Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς από τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Γιάννη Σπανό μέχρι τον Γιώργο Κατσαρό, τον Νίκο Ιγνατιάδη αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο.

Ο ίδιος έχει ηχογραφήσει στα εξήντα χρόνια της καλλιτεχνικής παρουσίας του, μια σειρά δίσκων, ενώ δεκάδες ήταν οι συναυλίες που είχε πραγματοποιήσει τόσο στην Αυστρία όσο και στις γειτονικές Γερμανία και Ελβετία.