Skip to main content

Εκδήλωση ΕΒΕΘ: Εισπραξιμότητα 50% στον ΕΦΚΑ και ατέλειες στο σύστημα

Εκδήλωση για το Νέο Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Σύστημα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η συμβολή της Β. Καράογλου Α.Ε. στην ανάλυση του θέματος.

Ο νόμος 4387/2016, ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, δύο βασικές επιδιώξεις έχει: Να εξασφαλίσει την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος για τις νέες γενιές και να θέσει κοινούς κανόνες συνταξιοδότησης και συγγενείς κανόνες εισφορών, στο πλαίσιο του ΕΦΚΑ.

Τα ανωτέρω επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, διευθυντής ΕΦΚΑ μη μισθωτών/ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ του υπ. Εργασίας, ο οποίος και ήταν εισηγητής στην εσπερίδα που διοργάνωσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το ΕΒΕΘ με θέμα «Το Νέο Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Σύστημα».

Ο κ. Ζιγκερίδης, αφού εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αναγνώρισε ότι μόλις βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, το κράτος θα πρέπει να ξαναδεί τους συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 30 εργασίας, προκειμένου να γίνουν πιο αναλογικοί γιατί, ως έχουν σήμερα, δεν δίνουν κίνητρο παραμονής στην εργασία.

Ο κ. Ζιγκερίδης μίλησε και για την ανάγκη να επιδειχθει αλληλεγγύη προς τις επόμενες γενιές, γιατί δυστυχώς η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ είναι χαμηλή, μόλις στο 50%.

Ο διευθυντής ΕΦΚΑ, επίσης, είπε σε ότι αφορά την βελτιστοποίηση του συστήματος του Φορέα, ότι αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου για την παράλληλη ασφάλιση, από το υπουργείο Οικονομικών, όπως και βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Ασφαλιστικές Εισφορές μελών δ.σ. Εταιρειών

Ο νέος νόμος ν.4387/2016 θέτει κατώτερη όπως και ανώτερη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (πλαφόν), τόσο για τα μέλη δ.σ. ανωνύμων εταιρειών και διοικήσεων Συνεταιρισμών, ενώ επίσης εισάγει την ασφάλιση βάσει ιδιότητας, είπε ο φοροτεχνικός και στέλεχος της Β. Καράογλου Α.Ε., κ. Τρύφων Παρτσής.

Ο κ. Παρτσής επισήμανε πως μέλος δ.σ. ανωνύμου εταιρείας, που είναι μέτοχος με μερίδιο άνω του 3% και ο οποίος έχει και σχέση εξαρτημένης εργασίας, θα καταβάλλει διπλές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σε περίπτωση Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, μίας μορφής εταιρείας ( σ.σ ΙΚΕ) που γίνεται «δημοφιλής», ο μέτοχος, εάν είναι και διαχειριστής, θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και για τα δύο εισοδήματα, σε περίπτωση κερδοφόρας χρήσης.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο πώς αντιμετωπίζεται ασφαλιστικά ο εργαζόμενος και αμειβόμενος με Δ.Π.Υ., ο οποίος εάν παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους, αντιμετωπίζεται ως μισθωτός.

Από τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν από το υπ. Οικονομικών, ένα είναι και αυτό που αφορά τις εισφορές που ενδεχομένως θα υπολογίζονται και στις Αποδείξεις Επαγγελματικής Δαπάνης, όπως επίσης το πώς θα γίνει ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών, σε περιπτώσεις διπλής ιδιότητας.

Η κ. Στέλλα Χρηστίδου, στέλεχος του τμήματος μισθοδοσίας της Β. Καράογλου ΑΕ, αναφέρθηκε στα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών των μελών δ.σ. ανωνύμων εταιρειών και διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών, που φθάνουν συνολικά το 34,10% για κύρια σύνταξη, επικούρηση και ασθένεια. Τα ανωτέρω μέλη υποχρεούνται να δηλώνουν τις εισφορές τους με ΑΠΔ ενώ αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πως οι συμβάσεις των αμειβόμενων με ΔΠΥ, καταχωρούνται στο σύστημα του ΕΦΚΑ  όπως και στα ποσοστά εισφορών που βαρύνουν τους αντισυμβαλλόμενους.

Στη συνέχεια η δικηγόρος κ. Ανδριανή Ανθοπούλου αναφέρθηκε στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τόσο της εθνικής όσο και της ανταποδοτικής, σημειώνοντας όμως ότι παρά την ενοποίηση που επιχειρήθηκε, διατηρήθηκε σε ισχύ και η ιδιαίτερη νομοθεσία κάθε Ταμείου.

Ιδιαίτερα ότι ακόμη και την αναλογική σύνταξη την εγγυάται το κράτος, στην οποία αναλογική όμως, υπολογίζοντας σαν πλασματικά συντάξιμα μόνο τα έτη που έχουν εξαγορασθεί.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία της κοινωνιολόγου του Δικαίου και πρώην προϊσταμένης συντάξεων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης κ. Ηλ. Γούναρη, ο οποία επισήμανε ότι οι διαφορές στην ουσία του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένουν και ότι η ενοποίηση που επιχειρήθηκε ακόμη δεν έχει προχωρήσε σε βάθος καθώς άλλωστε το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό περιβάλλον που υπήρχε στη χώρα έως το 2010 ήταν εξαιρετικά σύνθετο.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Στέργιος Λεβέντης όπως και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου του ΕΒΕΘ, κ. Θοδωρής Αξιλιθιώτης.