Skip to main content

Ευκαιρίες στην κρίση, μεγάλα κέρδη και... παραδοξότητες

Στη Σμύρνη εντοπίζεται το επόμενο χτύπημα του γνωστού μας, πλέον, επενδυτικού fund, CVC που αγοράζει αθόρυβα μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Αρκεί να έχει κανείς την απαραίτητη ρευστότητα για να τις αξιοποιήσει. Ο κανόνας είναι «μαγικός» και ισχύει τόσο εντός Ελλάδας όσο κι εκτός. Τα παραδείγματα αυτών των ημερών πολλά κι ορισμένα εξ αυτών εντυπωσιακά. Η Voria.gr έχει υπόψη της μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σύμφωνα με αυτή, στη Σμύρνη εντοπίζεται το επόμενο χτύπημα του γνωστού μας, πλέον, fund, CVC, ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς με έδρα το Λουξεμβούργο.

Τι κάνει εκεί; Απ' ό,τι μαθαίνουμε, αγοράζει αθόρυβα μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus. Ως γνωστόν, ο τελευταίος περνά πολύ δύσκολα οικονομικά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, που έπληξε πολύ τις επιχειρήσεις που ήταν δανεισμένες σε τουρκικές λίρες. Η μεγάλη υποχώρηση της έναντι των βασικών ξένων νομισμάτων αναφοράς, τις έπληξε σχεδόν ανεπανόρθωτα. Να σημειωθεί εδώ επίσης ότι μαρίνες της Dogus το CVC, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αγοράσει και στην Ελλάδα. Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι ότι το ίδιο κεφάλαιο κινείται δραστήρια σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα παράλληλα. Ως γνωστόν, πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της Vivartia από τον όμιλο MIG, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση και για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι τα πάντα είναι ρόδινα στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Άλλωστε, οι παραδοξότητες ποτέ δεν έλειψαν. Οι αναγνώστες της Voria.gr. θα θυμούνται ότι στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού γράφαμε για ένα μοναστήρι στην περιοχή των Καλαβρύτων, που αντιστέκεται σθεναρά στην ολοκλήρωση της επένδυση του ΑΔΜΗΕ ύψους 110 εκατ. ευρώ για την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο. Οι τρεις καλόγριες του υποστήριζαν (και υποστηρίζουν) ότι δύο πυλώνες, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το μοναστήρι τους, προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα του. Οι εργασίες επρόκειτο τώρα να ξεκινήσουν (και πάλι), αλλά το μοναστήρι έκανε ασφαλιστικά μέτρα και τις «πάγωσε» (ξανά...).