Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΕΦΟΔΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Πηγές της αγοράς μιλούν για πιθανή ύποπτη παράλληλη συμπεριφορά των τραπεζών σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ζήτημα των διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών.

Ελεγκτική έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποίησαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχωρούν στη συλλογή στοιχείων από έγγραφα που τηρούν οι τράπεζες, αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα, προχωρώντας και σε κατασχέσεις σκληρών δίσκων υπολογιστών, με πιθανότερο αντικείμενο της έρευνας πιθανές κοινές πρακτικές στις τραπεζικές χρεώσεις.

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή ύποπτη παράλληλη συμπεριφορά των τραπεζών σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ζήτημα των διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών, για το οποίο είχε γίνει σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω κάποιων εκ των επίμαχων χρεώσεων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες φέρεται να υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρίες από μικρότερες τράπεζες και ηλεκτρονικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν το δίκτυο ΑΤΜ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -στην ουσία βασίζονται σε αυτό- και είχαν πιθανές απώλειες από τις εν λόγω χρεώσεις. Για να αποδειχθεί, πάντως, εναρμονισμένη πρακτική από τις τράπεζες, θα πρέπει να εντοπισθεί υλικό που να αποδεικνύει συναντήσεις των στελεχών τους και συνεννοήσεις για το ζήτημα.

Διαφορετικά, μπορεί να γίνει επίκληση, σε κάποιες περιπτώσεις προσαρμογής σε νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ