Skip to main content

Έφοδος σε εργοστάσια με λαθραία τσιγάρα - Κατάσχεση 9 εκατ. πακέτων

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Ελευσίνα - Εμπλέκονται περίπου 40 άτομα, κυρίως ομογενείς και υπήκοοι χωρών της π. ΕΣΣΔ

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης εξάρθρωσε κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, κατάσχοντας εκατομμύρια πακέτα με τσιγάρα και τόνους καπνού, μέσα σε δύο εργοστάσια και σε αποθήκες της Αττικής.

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα, σχηματίστηκε δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 40 άτομα, κυρίως ομογενείς και υπήκοοι χωρών της π. ΕΣΣΔ, ενώ ως εγκέφαλοι φέρονται δύο κατηγορούμενοι που έχουν συγγενική σχέση πατέρα-γιου.

Αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο χώρους που λειτουργούσαν ως εργοστάσια, διαθέτοντας μηχανολογικό εξοπλισμό, παραγωγής τσιγάρων και σε άλλους τρεις χώρους, όπου γινόταν αποθήκευση αλλά και παραγωγή υλικών απόκρυψης των τσιγάρων, στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα.

Κατασχέθηκαν:

- Περίπου 9 εκατ. πακέτα από 50 διαφορετικές μάρκες, που περιείχαν συνολικά 180 εκατ. τσιγάρα. Οι διαφυγόντες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 135.000.000 ευρώ.

- 70 τόνοι καπνού που προοριζόταν για την παρασκευή λαθραίων τσιγάρων, με προέλευση από την Ιταλία.

- 30 φορτηγά, 15 επιβατικά αυτοκίνητα, μηχανήματα παραγωγής τσιγάρων κ.α

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα διέθετε ιεραρχική δομή, μέλη που είχαν διακριτούς ρόλους, ενώ είχε δραστηριότητα από το 2014. Τα λαθραία τσιγάρα προορίζονταν για την εγχώρια αγορά, κυρίως Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις αγορές βαλκανικών χωρών. Ο καπνός προερχόταν από την Ιταλία και η εισαγωγή γινόταν μέσω εικονικών εταιρειών, με έδρα τη Βουλγαρία.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ερευνώντας τη σταδιακή αύξηση των πωλήσεων και των κατασχέσεων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων διαπίστωσαν ότι υπάρχει «κοινή πηγή». Έτσι έφτασαν στις παραπάνω εγκαταστάσεις προκαλώντας ελεγχόμενη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων με φορτηγό του κυκλώματος που εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια ελέγχου, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

φωτο αρχείου