Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έφοδος ΕΛΑΣ σε τρία υπό κατάληψη κτήρια - 70 συλλήψεις

Μπαράζ συλλήψεων καταληψιών σε συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας - Σε ποια κτήρια έγινε έφοδος και τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες

Έφοδο με το... καλημέρα σε τρία κτήρια στη Θεσσαλονίκη, χώρους των οποίων αντιεξουσιαστές είχαν θέσει υπό κατάληψη, πραγματοποίησε σήμερα η Αστυνομία, με συντονισμένη επιχείρηση. Οι προσαγωγές άγγιξαν τις 100, 74 εξ αυτών μετετράπησαν σε συλλήψεις.

Ειδικότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Λαμπράκη, στην Άνω Τούμπα, το κτήριο ιδιοκτησίας ΑΠΘ ονόματι «Μανδαλίδειο» επί της συμβολής της οδού Βογατσικού με τη λεωφόρο Νίκης, αλλά και κτήριο στην Καρόλου Ντηλ, ιδιοκτησίας ιδιώτη. Στο συγκεκριμένο οκταώροφο κτήριο πραγματοποιήθηκε και ο κύριος όγκος των συλλήψεων.

Σε βάρος των 70 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και το μεσημέρι θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους καταληψίες αφορούν διατάραξη οικιακής ειρήνης δημοσίου χώρου, ενώ, σε ό,τι αφορά το κτήριο επί της Καρόλου Ντηλ, διατάραξη οικιακής ειρήνης ιδιωτικού χώρου.

Η ευρεία επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΓΑΔΘ, ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα παρατράγουδο. Να σημειωθεί ότι στα τρία κτήρια διέμεναν ανά διαστήματα πρόσφυγες και μετανάστες, «φιλοξενούμενοι» των καταληψιών, ωστόσο, κατά τη σημερινή επέμβαση, δεν βρέθηκαν πρόσφυγες παρά μόνο δύο οικογένειες, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας.

Στο κτήριο του πρώην ορφανοτροφείου επί της οδού Λαμπράκη βρίσκεται σε εξέλιξη κατεδάφιση από μπουλντόζες.

 

Τι λένε οι αντιεξουσιαστές

 

Λίγες, μόλις, ώρες μετά την έφοδο της ΕΛΑΣ, οι αντιεξουσιαστές «απάντησαν» με κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των «διωκόμενων συντρόφων» τους, μέχρι τις 12.00. Ζήτησαν, ακόμη, την ανάκληση της κατεδάφισης του πρώην ορφανοτροφείου, στην Άνω Τούμπα.

Η κατάληψη, αναφέρει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, έρχεται «ως άμεση απάντηση στα πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων - μεταναστών».

«Καταλάβαμε σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας, ζητώντας ταυτόχρονα την αμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12.00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αντιεξουσιαστές.

Νωρίτερα, αμέσως μετά την αστυνομική επέμβαση στα τρία κτήρια, η ΑΚΘ έκανε λόγο για πογκρόμ κατά των αντιεξουσιαστών, κατηγορώντας την ΕΛΑΣ για «φασιστική λογική, αντίληψη και πρακτική».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κίνησης Θεσσαλονίκης, που εξεδόθη λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση, στα κτήρια που είχαν τεθεί υπό «καταλήψεις στέγης», όπως τις χαρακτηρίζουν, φιλοξενούνταν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.

«Δεν είναι τυχαίο», αναφέρουν οι αντιεξουσιαστές, «πως οι εκκενώσεις γίνονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε πληθώρα αληλλέγγυων απ’όλο τον κόσμο, που ήρθε σε επαφή με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα «φιλοξενίας» – εκτόπισης και πρότεινε δρόμους αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους».

Όπως τονίζουν, «είναι προφανές πως αυτό φοβίζει την κυβέρνηση της αριστεράς που θέλοντας να δείξει «καλό πρόσωπο» στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης  οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής, εξαπολύοντας πογκρόμ στο αντιεξουσιαστικό κομμάτι του κινήματος, που δείχνει έμπρακτα πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά αγώνας, διεκδίκηση και πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων».

Καθιστούν, μάλιστα, σαφές ότι «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παλεύοντας μαζί τους ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδους αποκλεισμούς».

«Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων σε πείσμα των κρατούντων θα νικήσουν», καταλήγουν.

 

Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκκενώσεις

 

Την αντίθεσή του στην πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των υπό κατάληψη κτηρίων στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».