Skip to main content

Έφτασαν στις 170 οι ΚΟΙΝΣΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία -Δείτε ποιες είναι

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός τους, δείγμα της επιχειρηματικής στροφής. Παρά το δυσμενές περιβάλλον ο νέος νόμος μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.

Σχεδόν 170 επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ανοίξει ως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), αριθμός που βαίνει αυξανόμενος, παρά το τραγικό επενδυτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον εν μέσω κρίσης.

Οι προοπτικές των ΚΟΙΝΣΕΠ φαντάζουν ευοίωνες, καθώς πλέον έχουν διορθωθεί με το νέο νόμο του προηγούμενου Νοεμβρίου μια σειρά από στρεβλώσεις του ιδρυτικού νόμου του 2011, οπότε οι αρμόδιοι θεωρούν πως περισσότεροι πολίτες (ειδικά με την εκρηκτική και χρόνια υψηλή ανεργία) θα στραφεί στην κοινωνική οικονομία.

Η πρόεδρος του πρώτου πανελλαδικά Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Ελένη Παπαθεοδοσίου, τόνισε στη Voria.gr ότι «από το 2011 μέχρι σήμερα ο αριθμός των ΚΟΙΝΣΕΠ βαίνει σαφώς αυξανόμενος. Κάτι που είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κάποιος το περιβάλλον στο οποίο δημιουργούνται και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις μας».

Οι ανασταλτικοί παράγοντες ήταν εμφανείς:

-Κακός ιδρυτικός νόμος.

-Φορείς της διοίκησης χωρίς επαρκή ενημέρωση, αμήχανοι έως εχθρικοί.

-Μεγάλη οικονομική κρίση.

-Καμιά χρηματοδότηση, αφού σχεδόν όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ στήθηκαν με ίδια κεφάλαια.

«Παρόλα αυτά, οι ΚΟΙΝΣΕΠ πολλαπλασιάζονται και περιμένουμε με την εφαρμογή του νέου νόμου να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Σήμερα λειτουργούν χίλιες ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη τη χώρα, ενώ στο δικό μας Δίκτυο έχουμε 26 μέλη, τέσσερις υπό ένταξη και πέντε ή έξι ακόμη ομάδες που παρακολουθούν και προτίθενται να δημιουργήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ και να ενταχθούν στο Δίκτυο. Στην πορεία των ετών κάποιες έμειναν ανενεργές και σβήστηκαν από τα μητρώα, αλλά η ανάπτυξη είναι εμφανής», είπε η κ. Παπαθεοδοσίου.

Ο ιδρυτικός νόμος του 2011 είχε πολλά προβλήματα, τα οποία ήταν αποτρεπτικά και σε πολλές περιπτώσεις εχθρικά στους πολίτες που θέλησαν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην κοινωνική οικονομία. Πλέον ένα μεγάλο μέρος αυτών των ζητημάτων επιλύεται στο νέο νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει πέραν του κοινωνικού χαρακτήρα και τον αλληλέγγυο (κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία). Η εφαρμογή του θα αρχίσει με την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και το σοβαρότερο πρόβλημα που έρχεται να επιλύσει είναι η απίστευτη γραφειοκρατία, οι εξοργιστικές καθυστερήσεις, αλλά και η υποστελέχωση του αρμόδιου τμήματος Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας.

Οι δυσκολίες στην έναρξη μιας ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν βίωμα για όλους όσοι επιχειρούν πλέον κοινωνικά. Στις εφορείες και γενικώς στη διοίκηση επικρατούσε άγνοια όπως τονίζουν κι έτσι έμπαιναν πολλά εμπόδια.

Πάντως, οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι λύση για όλους. Όπως επισημαίνει η κ. Παπαθεοδοσίου, «είναι θέμα επιλογής μια επένδυση σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρέπει κάποιος να την κάνει συνειδητά. Να πιστεύει στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ στηρίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τα κοινωνικά κινήματα και γι' αυτό περπάτησαν και έχουν γίνει πολλές και επιτυχημένες. Οι άνθρωποι των κινημάτων πίστεψαν στις ΚΟΙΝΣΕΠ και περίμεναν με αγωνία ένα νομικό πλαίσιο. Πλέον υπάρχει το know how».

Δείτε εδώ όλες τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία