Skip to main content

Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για τη φετινή ΔΕΘ - H ώρα των πρωτοκόλλων

Οι αποφάσεις της Γερμανίας καθοριστικός παράγοντας για την τύχη της 85ης ΔΕΘ - Έντονοι προβληματισμοί, ποιοι είναι θετικοί και ποιοι όχι

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 15 – 20 ημέρες για την φετινή, την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι αρχικά αν θα πραγματοποιηθούν και στη συνέχεια πως ακριβώς θα πραγματοποιηθούν.

Το βασικό σενάριο σήμερα είναι η 85η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, θα γίνει κανονικά –φυσικά με όρους κορωνοϊού-, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αναβολή ή την ματαίωσή της, εάν στο πεδίο της πανδημίας τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά. Σε κάθε περίπτωση οι μέρες που διανύουμε χαρακτηρίζονται για τη ΔΕΘ Helexpo ως η «εποχή των πρωτοκόλλων», καθώς τα στελέχη της εταιρείας επεξεργάζονται ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την διοργάνωση εκθέσεων.

Πρωτόκολλα που θα τεθούν υπόψιν του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για να πάρουν το πράσινο φως και τα οποία θα προκύψουν από την αξιοποίηση των εμπειριών από τις λίγες διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας –κυρίως στην Ασία-, αλλά και τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Εκθέσεων, που αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Το ιδανικό με βάση την κατάσταση για τη ΔΕΘ Helexpo είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τα τέλη Μαΐου –ή το αργότερο μέχρι τις 10 – 15 Ιουνίου-, ώστε εάν τελικά η 85η ΔΕΘ προχωρήσει κανονικά να ξεκινήσει έγκαιρα η ουσιαστική οργανωτική δουλειά, που έμεινε πίσω λόγω του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρωτόκολλα που προετοιμάζει η ΔΕΘ-Helexpo αφορούν όλα τα επίπεδα της διοργάνωσης. Από τις ώρες λειτουργίας, που πιθανόν θα αυξηθούν για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα διασποράς των επισκεπτών, τον αριθμό των επισκεπτών και των τετραγωνικών μέτρων που θα αντιστοιχούν στον καθένα, τις ροές των επισκεπτών και τον τρόπο ελέγχου, μέχρι υγειονομικές παραμέτρους –σημεία υγιεινής, χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Ίσως την υποχρεωτική «μονοδρόμηση» των διαδρόμων στα περίπτερα για την αποφυγή του μπρος πίσω που δημιουργεί συνωστισμό, αλλά και ένα ειδικό τρόπο πραγματοποίησης των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό, με λίγους καλεσμένους, έναντι των 2.500 που συνωστίζονταν τα προηγούμενα χρόνια στο Βελλίδειο. Φυσικά δεν θα γίνουν οι νυχτερινές δωρεάν συναυλίες στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, εκδηλώσεις που έπαιζαν ουσιώδη ρόλο στην καταγραφή υψηλής επισκεψιμότητας, ενώ το βάρος θα δοθεί στις επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις.

Τι θα πουν οι Γερμανοί

Καθοριστικός παράγοντας των τελικών αποφάσεων για το πώς θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί η 85η ΔΕΘ είναι η οριστική απόφαση που αναμένεται να λάβουν οι Γερμανοί, καθώς η χώρα τους είναι η τιμώμενη στη φετινή διοργάνωση. Σε αυτή τη φάση τα μηνύματα παραμένουν ότι η Γερμανία επιθυμεί να συμμετάσχει κανονικά, αλλά η οριστική εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες 10 – 15 ημέρες. «Η πολιτική βούληση για να γίνει κανονικά η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο υπάρχει και από τις δύο πλευρές, αλλά το βασικό πρόβλημα τώρα είναι η προσέλκυση συμμετοχών από σημαντικές επιχειρήσεις» επισημαίνει στη Voria.gr στέλεχος της γερμανικής πλευράς με άμεση γνώση των εξελίξεων γύρω από το πρότζεκτ της συμμετοχής της Γερμανίας στη ΔΕΘ. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η εσωτερική εκθεσιακή αγορά της Γερμανίας. Κι αυτό διότι τις αποφάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο δραστηριότητας λαμβάνουν οι αρχές των τοπικών κρατιδίων και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Έτσι –για να πάρουμε ως παράδειγμα τρεις βασικές για την γερμανική εκθεσιακή βιομηχανία περιοχές- στην Κολωνία από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι εκθεσιακές διοργανώσεις, ενώ, αντίθετα, στο Μόναχο και στη Φραγκφούρτη οι φθινοπωρινές εκθέσεις αναβάλλονται για ένα χρόνο. Χαρακτηριστική περίπτωση σε αυτή την κατηγορία των αναβολών είναι η έκθεση «Automechanika» της Φραγκφούρτης, η μεγαλύτερη του κόσμου για οτιδήποτε αφορά τα αυτοκίνητα εκτός από τα ίδια τα αυτοκίνητα, που θα γινόταν στα μέσα Σεπτεμβρίου και μετατέθηκε για το φθινόπωρο του 2021. 

Έντονοι προβληματισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ Helexpo, στο οποίο εκπροσωπούνται οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, Σύλλογοι κ.λπ.) υπήρξαν προβληματισμοί για το εάν η ΔΕΘ πρέπει να γίνει ή θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί. Όσοι εμφανίστηκαν υπέρ της αναβολής –δύο μέλη ευθέως και κάποια άλλα υπαινικτικά- είχαν ως βασικό επιχείρημα τη φήμη του θεσμού, ο οποίος έχει συνδεθεί με μεγάλη προσέλευση κόσμου και η εικόνα της μικρής συμμετοχής θα τον πλήξει. Τελικά η προς ώρας επιλογή είναι να προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός, αλλά η ΔΕΘ να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Όχι μόνο στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που εξ’ ορισμού θα γίνει, αλλά και στην ψηφιακή τεχνολογία. «Να εισέλθουμε πιο γρήγορα στην 4η βιομηχανική επανάσταση με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών» είναι η χαρακτηριστική άποψη που ακούστηκε και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και πραγματοποιηθεί η φετινή ΔΕΘ σίγουρα θα ληφθεί υπόψιν. Παρά το ότι οι σύγχρονες υποδομές του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά ελλιπείς. Η ατυχία της συγκυρίας είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2026, οπότε οι παρεμβάσεις και προσθήκες που μπορούν να γίνουν στο υφιστάμενο είναι περιορισμένες. 

Ποιοι θα συμμετέχουν

Ο προβληματισμός που σχετίζεται με τους όρους διοργάνωσης της 85ης ΔΕΘ στις μέρες του κορωνοϊού επεκτείνεται και στο πόσοι και ποιοι εκθέτες θα ανταποκριθούν. Σίγουρα τα κριτήρια των πελατών της ΔΕΘ θα είναι αυτή τη φορά διαφορετικά, καθώς το ποσοτικό στοιχείο περιορίζεται πολύ ως κίνητρο. Πέρσι η ΔΕΘ Helexpo ανακοίνωσε ότι τους χώρους της 84ης ΔΕΘ επισκέφθηκαν περί τα 260.000 άτομα. Φέτος ο αριθμός αυτός -στο καλό σενάριο- θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κάπου μεταξύ 50.000 - 100.000 επισκεπτών. Αυτό το δεδομένο από μόνο του αποκλείει όσους συμμετέχουν στη ΔΕΘ θέλοντας να αξιοποιήσουν την επισκεψιμότητα, κυρίως εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Ερωτηματικό είναι επίσης και η διαθεσιμότητα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, εταιρείες και οργανισμοί του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, συλλογικότητες κ.λπ.), οι οποίοι αποφασίζουν με άλλα κριτήρια. Πολιτικά, τοπικά κ.λπ. Πάντως, ήδη ένας από τους βασικούς φορείς του εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, έχει λάβει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου να μην συμμετάσχει στην 85η ΔΕΘ. Το ίδιο ισχύει και για την «Εγνατία Οδό».