Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έφτασε και στα Κουφάλια το δίκτυο φυσικού αερίου

Ήδη ενεργοποιήθηκαν οι μετρητές των πρώτων δημοτικών κτιρίων, αλλά και καταναλωτών που απολαμβάνουν τα οφέλη της θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Η τροφοδότηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή των Κουφαλίων ξεκίνησε χθες 1η Δεκεμβρίου με κάθε επισημότητα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνεργασία με τον δήμο Χαλκηδόνας, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτζικώστα, του βουλευτή της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», κ. Γ. Αρβανιτίδη, του Δημάρχου Χαλκηδόνας, κ. Ι. Τσουκνιδά, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Β. Μπούρα και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λ. Μπακούρα, οι οποίοι άναψαν συμβολικά τη φλόγα φυσικού αερίου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην παράδοση του συγκεκριμένου έργου στο χρόνο που υποσχέθηκε η Εταιρεία και τόνισε ότι οι συλλογικές προσπάθειες όταν γίνονται χωρίς προσωπικό όφελος αποβαίνουν αποδοτικές για την κοινωνία. Το 2005, είπε χαρακτηριστικά, ο Δήμος Χαλκηδόνος ζήτησε αέριο και το κόστος της επέκτασης του αγωγού κατά 32 χλμ τότε, προϋπολογίστηκε σε 9 εκατ.

Με την τεχνολογία της αποσυμπίεσης σήμερα, η σύνδεση των Κουφαλίων με φυσικό αέριο κόστισε μόλις 270.000 ευρώ και ήδη έχουν υποβληθεί 700 αιτήσεις καταναλωτών στην περιοχή. Σε μια 5ετία υπογράμμισε, το 50% των νοικοκυριών των Κουφαλίων θα έχει συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ την ερχομένη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και θα διατυπωθεί πρόταση της ΕΔΑΘΕΣΣ για σύνδεση της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έως το τέλος του έτους όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνδεση με το φυσικό αέριο δεν θα επιβαρυνθούν με τέλη σύνδεσης και προσέθεσε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει ήδη προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ισχύσει το ίδιο και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και το 2019.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Β. Μπούρας, είπε ότι τα Κουφάλια είναι η τρίτη περιοχή μετά τον Λαγκαδά και τον Τύρναβο που συνδέεται με το φυσικό αέριο χάρη στην τεχνολογία του CNG, μια τεχνολογία που εισήγαγε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ και διασφαλίζει σε απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές την πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Ιδιαίτερη έμφαση, υπογράμμισε, δίνει η Εταιρεία στα θέματα ασφάλειας και αναφέρθηκε στη συνέπεια που τη διακρίνει για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος της στην ανάπτυξη των υποδομών στις νέες περιοχές.

Ο Τομεάρχης Ενέργειας της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», βουλευτής κ. Γ. Αρβανιτίδης, αναφέρθηκε στο θετικό πρότυπο που συνιστά η ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Μια εταιρεία που όπως είπε, αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι αποδοτική η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικου τομέα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, κ. Ι. Τσουκνιδάς, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει στις περιοχές του δήμου και χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ένα πολύ σοβαρό εργαλείο που συμβάλλει στην οικονομία κάθε νοικοκυριού αλλά και του επιχειρείν. Είναι όμως κι ένα σημαντικό εργαλείο που αφήνει θετικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον. «Η προσπάθεια μας για τη σύνδεση του δήμου με φυσικό αέριο ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και σήμερα γίνεται πραγματικότητα», κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν εγκαινιάστηκε η επέκταση του δικτύου στη Νέα Μεσήμβρια, ενώ ακολουθούν, μετά τα Κουφάλια, η επέκταση στη Χαλκηδόνα, τον Άγιο Αθανάσιο και τη Γέφυρα.

Ο Περιφερειάρχής Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτζικώστας, επεσήμανε το γεγονός ότι η περιφέρειά του είναι μια από τις ελάχιστες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα που το μεγαλύτερο τμήμα της έχει συνδεθεί με το φυσικό αέριο, αναφέρθηκε στην ένταξη σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα της χρηματοδότησης της προώθησης του φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι τα επόμενα 5 χρόνια δεν θα υπάρχει περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που να μην απολαμβάνει το οφέλη του φυσικού αερίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σ. Φάμελλος, είπε ότι το φυσικό αέριο λύνει το βασικό κοινωνικό θέμα της πρόσβασης στην ενέργεια, τονίζοντας ότι εκτός από φθηνό μέσο θέρμανσης, συμβάλει και στη μείωση του κόστους παραγωγής στον επιχειρηματικό τομέα αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να εργασθούν σε αυτόν τον τομέα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε, επέλεξε το φυσικό αέριο ως «καύσιμο μετάβασης» σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί πλέον ορυκτά καύσιμα και καλωσόρισε τα Κουφάλια στη νέα σύγχρονη εποχή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν οι πρώτες συνδέσεις κτιρίων με φυσικό αέριο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου, σύμφωνα με το Επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.