Skip to main content

Ευθυμίου: 15.781 παιδιά στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται εκτός ΚΔΑΠ - Τι προτείνει η βουλευτής

Η βουλευτής Α' Θεσαλονίκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών στα ΚΔΑΠ μέσω χρήσης voucher

Ερώτηση στη Βουλή, για τη λήψη μέριμνας για συμμετοχή περισσότερων παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης μέσω της χρήσης voucher, κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου.

Όπως υπογράμμισε η κ. Ευθυμίου, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο για την οικογένεια και το παιδί. Για τον λόγο αυτό, ανάσα για χιλιάδες οικογένειες αποτελεί το πρόγραμμα παροχής voucher - εγγραφής για τις συγκεκριμένες δομές, καθώς χορηγήθηκαν συνολικά 180.000 κουπόνια για βρέφη, νήπια, παιδιά δημοτικού και ΑμεΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022- 2023, 15.781 παιδιά στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται εκτός ΚΔΑΠ, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να χρειάζεται να επιβαρυνθούν οικονομικά με σκοπό την κάλυψη αυτών των αναγκών των παιδιών τους.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και ως γυναίκα μητέρα γίνομαι δέκτης για το παραπάνω ζήτημα τόσο από γονείς όσο και από ιδιοκτήτες των δομών αυτών, που εκφράζουν την ανησυχία τους αφενός για την απασχόληση των παιδιών τους οι μεν, και αφετέρου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους οι δε, τα οποία πολλές φορές δε συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ατόμων που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Άλλωστε, τα ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες συνοικίες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές, στοχεύοντας στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ευθυμίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη βουλευτή, τίθεται και το μεγάλο ζήτημα της λειτουργίας των ιδιωτικών δομών ΚΔΑΠ. Συγκεκριμένα, η μη παροχή αξιών τοποθέτησης (Voucher) στους γονείς, θα οδηγήσει ταυτόχρονα στη μείωση των εσόδων, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων (ενεργειακό κόστος, αύξηση μισθολογικού κόστους κλπ.), ενδεχομένως θα οδηγήσει πολλές δομές σε κλείσιμο και κατ΄ επέκταση τους εργαζόμενούς τους στην ανεργία.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, ορθώς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ορισμένους τρόπους απορρόφησης της αυξημένης ζήτησης στα ΚΔΑΠ, είτε μέσω πρόσθετου ειδικού κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), είτε μέσω νέας  κατανομής αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023, είτε μέσω της ενίσχυσης από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές, είτε με την επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 17:30.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΔΑΠ ισχυρίζονται ότι δεν καλύπτονται από τα παραπάνω συμπληρωματικά μέτρα, καθόσον πολύ λίγο θα συμβάλλουν στην κάλυψη των θέσεων μέσω voucher στα ΚΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ευθυμίου αναφέρεται στην από 02-09-2022 ανοιχτή επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών ΚΔΑΠ, σύμφωνα με την οποία από τα 53.700 voucher που διατέθηκαν σε βρεφικούς σταθμούς πάνω από 26.000 voucher θα μείνουν αδιάθετα, καθόσον οι θέσεις που υπάρχουν είναι λιγότερες από τα voucher που δόθηκαν στους βρεφικούς σταθμούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η αναδιανομή των χρημάτων αυτών με voucher για ΚΔΑΠ, ώστε να καλυφθούν θέσεις για 45.000 επιπλέον παιδιά, ικανοποιώντας το 50% των παιδιών που έμειναν εκτός. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, η επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50.000.000 ευρώ, μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων, για όλη τη χρονιά 2022-2023, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες.