Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
x

ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η βουλευτής τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και δίνουν 8 στις 10 θέσεις εργασίας και χρειάζονται μέτρα στήριξης

Για τις οικονομονικές συνέπειες που έχουν παραγωγικοί φορείς της πόλης λόγω πανδημίας συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Περιγράφοντας στη βουλευτή την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, λόγω και του δεύτερου lockdown, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι στον εμπορικό κόσμο επικρατεί απογοήτευση, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδα, με αποτέλεσμα 8 στις 10 επιχειρήσεις να θεωρούνται «μη βιώσιμες» και να οδηγούνται στο κλείσιμο. Κατά συνέπεια, η μόνη λύση που προκρίνεται σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις, διότι ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε «βιώσιμες» και «μη βιώσιμες» ως κριτήριο για την οικονομική στήριξή τους είναι ατελέσφορος και αναποτελεσματικός.

Η Άννα Ευθυμίου, επισήμανε πως η «κυβέρνηση σε πρωτόγνωρες συνθήκες κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία είναι συνεχώς δυναμικά εξελισσόμενη, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις αφενός με κριτήρια δανειοδότησης προσαρμοσμένα στα σημερινά οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων και χωρίς απαραίτητα την κατηγοριοποίησή τους σε «βιώσιμες» και «μη βιώσιμες» με τόσο ανελαστικά κριτήρια και αφετέρου και με οριζόντια μέτρα, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

«Οι συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές για τον επιχειρηματικό κόσμο, που παλεύει για την επιβίωσή του. Ιδίως στη Θεσσαλονίκη, όπου το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία είναι τεράστιο, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η λειτουργία της οικονομίας βασίζεται στην παραγωγικότητα και το εμπόριο. Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας και δίνουν 8 στις 10 θέσεις εργασίας. Γι' αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι επιχειρήσεις με πιο ελαστικά κριτήρια καθώς και με οριζόντια μέτρα, κυρίως οι μικρομεσαίες, που είναι επιχειρήσεις αμέσου αποδόσεως και έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν τη ρευστότητα στην αγορά. Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης στέκομαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας της πόλης μας, γι' αυτό θα επεξεργαστώ τα ζητήματα που μου έθεσε ο κ. Φιλιππίδης και θα εισφέρω τις δικές μου προτάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, δεδομένου ότι η λήψη μέτρων για την οικονομία είναι δυναμική διαδικασία, για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ