Skip to main content

Ευθυμίου για ΤΙΤΑΝ: Βάσιμες η ανησυχία και η διαμαρτυρία των κατοίκων

Η ανησυχία και η διαμαρτυρία των κατοίκων των δυτικών συνοικιών είναι βάσιμη και δικαιολογημένη, τονίζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Η ανησυχία και η διαμαρτυρία των κατοίκων των δυτικών συνοικιών είναι βάσιμη και δικαιολογημένη, εν μέσω, μάλιστα, της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, επισημαίνει η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, σχετικά με την αδειοδότηση καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης RDF-SRF από το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Η κα. Ευθυμίου τονίζει ότι «προκρίνεται επωφελέστερη η πρόταση των Δημάρχων των δυτικών συνοικιών και των αυτοδιοικητικών οργάνων για την αναστολή των διαδικασιών για τη λήψη και έκδοση της σχετικής απόφασης για τη λειτουργία μονάδας καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης με τη μορφή RDF-SRF από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών».

Σημειώνει, δε, ότι θα συμμετάσχει «σε κάθε δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό και θα συμβάλλω στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων για τη σωστή αντιμετώπιση του θέματος όπου απαιτηθεί ή είναι χρήσιμο».

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Είναι γνωστό το παγκόσμιο, αλλά και σε εθνική κλίμακα ενδιαφέρον, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Τα θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και τα αντίστοιχα προβλήματα θαλάσσιου και δασικού χαρακτήρα, χρήζουν ιδιαίτερη προσοχής και μελέτης, καθώς και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα για σχετικές αποφάσεις και παρεμβάσεις. Tόσο ως ευαισθητοποιημένη πολίτης, όσο και ως βουλευτής παρακολουθώ τα θέματα αυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ειδικότερα τα θέματα της Θεσσαλονικης.

Στην πόλη μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί εδώ και χρόνια απειλή για τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών, οι οποίες είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένες. Εξάλλου, δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης υπόφεραν από έντονη δυσοσμία, που προερχόταν από τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. Μάλιστα, είναι γνωστό το πρόβλημα των περιορισμών στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης με την απομάκρυνση - λουκέτο της βιοτεχνίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, όπως προβλέπεται στο Γενικό Περιφερειακό –Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, οι συμπολίτες μας και οι δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών ανησυχούν για τυχόν βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους η λειτουργία μονάδας καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης, με τη μορφή RDF-SRF, στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συμμερίζομαι την αγωνία τους, τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής τους, όσο και για την ανάβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, μέρος της οποίας αποτελούν και οι καλύτεροι περιβαλλοντικοί όροι διαβίωσης.

Η ανησυχία και η διαμαρτυρία των κατοίκων των δυτικών συνοικιών είναι βάσιμη και δικαιολογημένη, εν μέσω, μάλιστα, της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Προβάλει σκόπιμο, λοιπόν, για τα τόσο σοβαρά ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος να επιδιώκεται και να υφίσταται η δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Για το λόγο αυτό, στην προκείμενη περίπτωση προβάλλει απαραίτητη η εκπόνηση όλων των απαραίτητων επιστημονικών - περιβαντολλογικών μελετών, που να εξετάζουν τυχόν βλαβερές συνέπειες λειτουργίας μονάδας καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης, με τη μορφή RDF-SRF, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία των πολιτών.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να «ανοίξει» ένας δημόσιος διάλογος για την πολύπλευρη και τεκμηριωμένη διερεύνηση του θέματος μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, των αρμόδιων φορέων και των υπευθύνων του εργοστασίου, με τη συμμετοχή ομάδων εργασίας από ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό την εξεύρεση λύσης, με κεντρικό άξονα το σεβασμό τόσο της υγείας των πολιτών, όσο και του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, προκρίνεται επωφελέστερη η πρόταση των Δημάρχων των δυτικών συνοικιών και των αυτοδιοικητικών οργάνων για την αναστολή των διαδικασιών για τη λήψη και έκδοση της σχετικής απόφασης για τη λειτουργία μονάδας καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης με τη μορφή RDF-SRF από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών.

Ευνόητο είναι ότι θα συμμετάσχω σε κάθε δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό και θα συμβάλλω στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων για τη σωστή αντιμετώπιση του θέματος όπου απαιτηθεί ή είναι χρήσιμο».