Skip to main content

Ευθυμίου: Η Συμφωνία των Πρεσπών ως διπλωματικό τετελεσμένο

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της διπλωματίας Τσίπρα–Κοτζιά που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Του Κώστα Ευθυμίου*

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της διπλωματίας Τσίπρα – Κοτζιά, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τη Συμφωνία των Πρεσπών με την κάλυψη Καμμένου.

Ας δούμε γιατί:

1. Σταθερό επιχείρημα του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού των Εξωτερικών ήταν ότι η συμφωνία θα σβήσει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, ανοίγοντας το δρόμο σε μια περίοδο συμπόρευσης χωρίς απωθημένα. Ωστόσο, ο αλυτρωτισμός κορυφώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στα Σκόπια. Η αποχή μάλιστα δικαιώνει τους φόβους ότι ο αλυτρωτισμός θα εμείνει, παρά την Ελληνική υποχώρηση στη συμφωνία.

2. Η Ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών ως την εξέλιξη που θα κάμψει τις δυνάμεις του εθνικισμού στα Σκόπια. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι πλανήθηκε. Η αποχή δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα στη γείτονα χώρα, αφού δίδει σαφές μήνυμα ότι η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί τη συμφωνία ακόμα καλύτερη. Συνεπώς, ο λαός των Σκοπίων κλείνει το μάτι σε εθνικιστικές δυνάμεις να ανεβάσουν τους τόνους στη ρητορική για ακόμα πιο ευνοϊκή συμφωνία.

3. Τόσο ο λαός όσο και η αντιπολίτευση των Σκοπίων «ψυχανεμίζονται» την υποχωρητικότητα και τον ενδοτισμό της παρούσας Ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζουν ουσιαστικά ότι η συμφωνία είναι μια καλή συμφωνία, αλλά με δεδομένες τις θέσεις και το modus operandi της Ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να είναι – και ίσως να γίνει – μια καλύτερη συμφωνία για τα Σκόπια.

4. Παρά την πιθανότητα να μην περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές και τελικά να μην χρειαστεί να κυρώσει τη συμφωνία η Ελλάδα, Τσίπρας – Κοτζιάς και Καμμένος έχουν δημιουργήσει ένα διπλωματικό (πολιτικό) προηγούμενο για τις δύο χώρες, το οποίο σαφώς ευνοεί τα Σκόπια. Η Ελλάδα υποχώρησε και για πρώτη φορά έχει παραδεχθεί άπαξ την ύπαρξη «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Αυτή τη νίκη την έχουν πετύχει τα Σκόπια, ασχέτως της νομικής έκβασης της διαδικασίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε διεθνής συμφωνία έχει δύο παράλληλα επίπεδα: το Νομικό και το Πολιτικό. Το νομικό επίπεδο αφορά στη διαδικασία με την οποία η συμφωνία τίθεται σε ισχύ και στις συμφωνημένες νομικές συνέπειές της για τα μέρη. Το πολιτικό επίπεδο αφορά στις εφεξής σχέσεις των 2 χωρών, όπως διαμορφώνονται από τις αμοιβαίες υποσχέσεις που συμφώνησαν στο κείμενο της συμφωνίας.

Αυτές λοιπόν οι συμπεφωνημένες αμοιβαίες υποσχέσεις θα υπάρχουν ως προηγούμενο σε κάθε πιθανή μελλοντική απόπειρα εξεύρεσης οριστικής λύσης. Είναι η κακή κληρονομιά που θα αφήσει η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ να βασανίζουν την Ελληνική διπλωματία και να κηλιδώνουν την υπερηφάνεια των πραγματικών Μακεδόνων.

* Ο Κώστας Ευθυμίου είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Ενέργεια. Νομικός, ειδικευμένος στην οργάνωση & λειτουργία αγορών ενέργειας και επιχειρηματίας ΑΠΕ. Έχει αναδειχθεί ως ένα από τα Στελέχη που ανακοινώθηκαν στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ.