Skip to main content

Ευθυμίου: Στη Βουλή η παράταση αδειοδότησης παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων

Ερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή της ΝΔ για τον καθορισμό προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων

Ερώτηση στη Βουλή για την παράταση ισχύος του άρθρου 6 του ΠΔ 99/2017 «Καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των Δήμων ή υπηρεσίας των Δήμων» κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, «η οποία ως βουλευτης και ως μητέρα ασχολείται με συνέπεια με ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της οικογένειας έχοντας καταθέσει στη Βουλή και σχετικές προτάσεις».

Όπως υπογράμμισε η κ. Ευθυμίου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΔ 99/2017 στους ήδη λειτουργούντες παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών, χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη έκθεσης από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτηρίου και την καταλληλότητα της χρήσης. Αυτή, όμως, είναι μία ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία με πολύ μεγάλα κόστη για τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου να προσαρμοστούν οι δομές παιδικής προστασίας στις διατάξεις αυτές.

Επιπλέον, τα μέχρι πρότινος μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του COVID-19 καθυστέρησαν τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών να προχωρήσουν στην εκπόνηση - ανάθεση μελετών αλλά και στην προμήθεια εξοπλισμού προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις του ΠΔ 99/2017. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τη βουλευτή, κρίνεται σκόπιμη η νομοθετική ρύθμιση, που θα παρατείνει την εφαρμογή τόσο της παρ. 2 και 3 του άρθρου 6, η οποία σήμερα είναι έως 31.07.2022 για εύλογο χρονικό διάστημα, όσο και την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6, η οποία σήμερα είναι έως 28.9.2022, ομοίως για εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημείωσε η ίδια, εκατοντάδες δομές παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών ανά την Ελλάδα θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους, προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες, να ανευρεθούν οι πόροι και να γίνουν οι αναγκαίες κατασκευαστικές εργασίες.

«Υφίσταται κίνδυνος για την περίοδο 2022-2023, εκατοντάδες δημοτικές δομές να μην πληρούν τους όρους ένταξης σύμφωνα με το  ΠΔ 99/2017 και να οδηγηθούν σε κλείσιμο, με συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός βρεφών και παιδιών να μείνουν εκτός των δομών παιδικής προστασίας και οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην απόλυση, με επιζήμιες συνέπειες για την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης γίνομαι δέκτης για τα παραπάνω ζητήματα τόσο από τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από εργαζόμενους στις δομές αυτές της περιφέρειάς μου», τόνισε η κ. Ευθυμίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής ερωτά στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας η παράταση ισχύος άρθρου 6 του ΠΔ 99/2017 "Καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων"»