Skip to main content

Ευθυμίου: Τουρισμός και επιχειρηματικότα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Η Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, συζήτησε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, Μιχαήλ Πεζίκογλου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου μετέφερε στη βουλευτή την αγωνία των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων, καθώς είναι από τους κλάδους που επλήγησαν πρώτοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τις ακυρώσεις εκδρομών αρχικά και με το γενικό lockdown μετέπειτα. Παράλληλα, έντονο προβληματισμό τους προκαλεί και ο περιορισμένος αριθμός κρατήσεων, που αναμένεται να καταστήσει την τουριστική κίνηση αισθητά μειωμένη, συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Όπως ανέφερε στην Άννα Ευθυμίου ο κ. Πεζίκογλου, μεγάλος είναι ο αριθμός των λεωφορείων που παραμένουν ακινητοποιημένα στα πάρκινγκ, με το 70% των επαγγελματιών να έχουν καταθέσει πινακίδες, καθώς στις περισσότερες επιχειρήσεις τα πάγια λειτουργικά έξοδα έχουν συσσωρευθεί και οι επαγγελματίες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν υπό αυτές τις συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πράκτορες τουρισμού ζητούν την επιδότηση του κλάδου, καθώς έλαβαν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ μόνο για ένα μήνα ανά επιχείρηση, αλλά και διευκολύνσεις στη δανειοδότηση, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Η Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και να τονωθεί η τουριστική αγορά της πόλης μας.

Συνεχίζοντας το δημόσιο διάλογο που έχω ξεκινήσει με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και τα τουριστικά γραφεία είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη λειτουργία τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων, κατανοώ ότι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι αυξημένης σοβαρότητας.

Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, βούλησή μου είναι να γίνω κοινωνός των ζητημάτων αυτών και να τα επεξεργαστώ, ώστε, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, όπως έχω ήδη πράξει και με άλλους παραγωγικούς φορείς και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας, να εισφέρω τις προτάσεις μου για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου».