Skip to main content

Παγώνουν τις έρευνες του Oruc Reis οι Τούρκοι και ζητούν διάλογο

Αναβάλλονται και επίσημα οι έρευνες - Ο Ερντογάν ζήτησε να παγώσουν οι δραστηριότητες, «ως μια εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις»

Το «πάγωμα», προσωρινά, των επιχειρήσεων του Ορούτς Ρέις, εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε διαρρεύσει νωρίτερα από το πρωί από τον τουρκικό Τύπο.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Καλίν δήλωσε πως ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε να παγώσουν οι δραστηριότητες, ως μια εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα «αποτελεί έναν σημαντικό γείτονα για την Τουρκία», προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (όλες τις διαφορές μας) χωρίς όρους».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ας εργαστεί ο καθένας στα εδάφη του και ας διεξαχθούν κοινές εργασίες στα αμφισβητούμενα εδάφη».

Συμπλήρωσε επιπλέον πως η πίεση από την Ελλάδα στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας την θέση της στην ΕΕ, «δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα».

Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ, και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει χωρίς προϋποθέσεις και όρους».

Ικανοποίηση Πέτσα

«Θετική ενέργεια» από πλευράς Τουρκίας χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την απόσυρση του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις.

«Εμείς έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και με πολλούς τρόπους ότι θέλουμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά, που έχει γενικά στη Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως η δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν είναι μια θετική ενέργεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να συζητήσουμε το ζήτημα, που ταλανίζει πολλές δεκαετίες και τις δύο πλευρές, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα που χρειάζεται μια διαδικασία για να προχωρήσει», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικἠς προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε πως αποφασίστηκε η προσωρινή αναβολή των σεισμικών ερευνών του τουρκικού πλοίου Oruc Reis.