Skip to main content

Αιγαίο: Σε επιφυλακή παρά την αποκλιμάκωση-Παζάρι με διαιτησία Μέρκελ

Οι Τούρκοι έκαναν πίσω μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν της NAVTEX που εξέδωσαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τι αναμένει η ελληνική πλευρά.

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρά την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανοιχτά του Καστελόριζου με την NAVTEX των γειτόνων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis μπορεί να έχει ισχύ μέχρι της 2 Αυγούστου, ωστόσο οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς κάνουν λόγο για επέκταση της έντασης από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, καθώς όσα συνέβησαν προ ημερών εκτιμάται πως ήταν τεστ της τουρκικής πλευράς για να δει τα αντανακλαστικά της Αθήνας, που όπως αποδείχθηκε ήταν υψηλότατα.

Μετά το προκλητικό σόου στην Αγιά Σοφία την περασμένη Παρασκευή, θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει την ακραία ρητορική, ωστόσο το να προχωρήσει σε πράξεις θεωρείται προς το παρόν δύσκολο αφού η ένταση αποκλιμακώθηκε άμεσα μετά από την παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ που συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η επόμενη μέρα

«Εχουν πέσει λυτοί και δεμένοι να μην ξεσπάσει ελληνοτουρκικό επεισόδιο», αναφέρει στο protothema.gr αποκωδικοποιώντας την κατάσταση των τελευταίων 24 ωρών διπλωματικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι εκτός από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως αυτές της Ανγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υπάρχουν πολυάριθμες άτυπες συνεννοήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Κι ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να μην έχει αναμειχθεί στην επαπειλούμενη ελληνοτουρκική κρίση, η αμερικανική διπλωματία αναμείχθηκε ενεργά για την αποτροπή μιας στρατιωτικής εμπλοκής. Το State Department κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τα σχέδια για έρευνες σε υπό αμφισβήτηση ύδατα και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ έσπευσε να διασαφηνίσει ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αφορούσε σε μια περιοχή όπου προβάλλουν διεκδικήσεις περισσότερες από μία χώρες. Και μπορεί η Ουάσινγκτον να κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα στο σημείο αυτό, όμως ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Σκληρό παζάρι με διαιτησία της Μέρκελ

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα σκληρό παρασκηνιακό παζάρι με ορίζοντα την 2α Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το μήνυμα που έχει αποστείλει μέσω Βερολίνου ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως η Αγκυρα «κρατάει» το «Oruc Reis» στο λιμάνι της Αττάλειας, άλλα αναμένει σήμα από την Αθήνα για την έναρξη διαλόγου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η γερμανική προεδρία, όπως έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τις πρωτοβουλίες της, επιθυμεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν απορρίπτει τον διάλογο. Ομως, απαιτείται συγκεκριμένο πλαίσιο, και βεβαίως η έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης που έχει πυροδοτήσει με τις κινήσεις της η Άγκυρα. Με αυτά τα δεδομένα, η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου «λάθος υπολογισμού» που μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα».

Τριγωνικός δίαυλος

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο παρασκήνιο, το Βερολίνο συνεχίζει να εργάζεται ώστε να διαμορφωθούν όροι επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Κατά τις ίδιες πηγές, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το γραφείο της καγκελαρίου. Με δεδομένο ότι το τελευταίο επικοινωνεί με τον κ. Καλίν, ακόμη και στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία υφίσταται ένας «τριγωνικός» δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε την περασμένη εβδομάδα ότι, ενώ δεν είναι αρνητικός στον διάλογο, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δρομολόγησή του, όσο η Αγκυρα συνεχίζει τακτικές προκλήσεων και πιέσεων.