Skip to main content

Αίγυπτος: Πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης του ο πρώην πρόεδρος Μόρσι

Ο Μοχάμεντ Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο για μια ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών άφησε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου εκδικαζόταν μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις εναντίον του.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο για μια ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, ο Μόρσι λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της δίκης και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι ο Μόρσι είχε ολοκληρώσει την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου και στην συνέχεια κατέρρευσε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του μεταλλικού κλουβιού των κατηγορουμένων και ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4.50 το απόγευμα τοπική ώρα (17.50 ώρα Ελλάδας).

Ο εισαγγελέας επισημαίνει, επίσης, ότι στην έκθεση των ιατρών δεν καταγράφονται εμφανή πρόσφατα τραύματα στο σώμα του Μόρσι.

Ο Μόρσι - κορυφαία προσωπικότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου - ανέλαβε την εξουσία της χώρας στις 30 Ιουνίου 2012 διαδεχόμενος τον Χόσνι Μουμπάρακ. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 3 Ιουλίου 2013, ανατράπηκε από το στρατό, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του.

Το 2015 ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Καϊρου για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.

Ο Μόρσι εξέτιε επίσης ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012.