Skip to main content

Εγκαίνια του οδικού τμήματος Ρεσέν-Καλιμάς

Προβλήματα στην τσέπη των πολιτών, φαίνεται ότι δημιουργεί το νέο οδικό τμήμα Ρεσέν-Καλιμάς
Τα εγκαίνια του οδικού τμήματος Ρεσέν-Καλιμάς, το οποίο αποτελεί μέρος του οδικού
άξονα Δυρράχιο-Κούκες-Μορίνα-Κόσοβο, πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, παρουσία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με  έκθεση του ελληνικού γραφείου ΟΕΥ  στα Τίρανα της Αλβανίας, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το 80% των υπηρεσιών και των προϊόντων που απαιτεί η υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής του οδικού άξονα, προέρχονται από εισαγωγές.

Στα επίσημα στοιχεία της έκθεσης, αναφέρεται, ότι ο οδικός αυτός άξονας θα επιβαρύνει τόσο το εμπορικό ισοζύγιο, όσο και το ισοζύγιο πληρωμών, το έτος 2009, αφού το 1/3 του ελλείμματος για το 2008, αφορά αυτό το πρόγραμμα.

Ωστόσο σύμφωνα με  έκθεση του ΔΝΤ, για την ολοκλήρωση των εργασιών του Άξονα απαιτείται σημαντικό ύψος κονδυλίων , που για την κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να το εξασφαλίσει στις σημερινές συνθήκες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το έργο θα ωφελήσει κατα πολύ τη Σερβία, αφού σήμερα οι περισσότερες αλβανικές εταιρείες που εξάγουν στο Κόσοβο έχουν εμπορικές ανταλλαγές και με τη Σερβία. Συγκεκριμένα η τουρκική εταιρεία Kurum ή και η αλβανική Floryhen, που εισάγει την πρώτη ύλη της από τη Σερβία, θα επωφεληθούν πολύ από το δρόμο, ενώ το λιμάνι του Δυρραχίου θα βοηθήσει σημαντικά τη σερβική αγορά.

Χ.Κ