Skip to main content

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην 75η ΔΕΘ πραγματοποίησε σήμερα η Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη.
Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην 75η ΔΕΘ πραγματοποίησε σήμερα η Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία κατά τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στον «Καλλικράτη» και τα οφέλη από την εφαρμογή του σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, τονίζοντας πως με το θεσμό ενισχύεται ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός.

Από την πλευρά της η γ. γραμ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή επισήμανε ότι ο «Καλλικράτης» δημιουργεί νέους ισχυρούς αυτοδιοικητικούς φορείς, χωρίς εξάρτηση από την κεντρική διοίκηση, ικανούς να διαχειριστούν τα προβλήματά τους, με τρόπο αποτελεσματικό και με τη βαθιά γνώση που προσφέρει η αμεσότητα με την περιοχή.

Αναφερόμενη στην πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) η κ. Λιονή σημείωσε πως στο τέλος του 2009 η απορρόφηση ήταν στο 3%, πλέον είναι στο 11,7% και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει στο 15%. Ήδη έχουν δεσμευτεί 2,138 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκχωρήθηκαν 2,09. Έχουν δημοσιευτεί 117 προσκλήσεις, ενώ οι εντάξεις ανήλθαν σε 6.677 και είναι ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ (ποσοστό 58,5%). Έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 800 εκατομμυρίων ευρώ (ποσοστό 37,4%) και απορροφήθηκαν ήδη περισσότερα από 250 εκ. ευρώ (ποσοστό 11,7%).
 

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης, ο πρώην Υφυπουργός και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωποι Υπουργείων, εκπρόσωποι των Αρχών, οι Διευθυντές και τα στελέχη της Περιφέρειας και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.