Skip to main content

ΠτΔ σε Σταϊνμάιερ: Έχουμε το ίδιο όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Eγκάρδια ήταν η υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Έχουμε το ίδιο όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον ομόλογό του, της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

H συχνότητα των επισκέψεων και το εξαιρετικό κλίμα των συζητήσεων, αποδεικνύει το άριστο σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, είπε ο κ Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Ελλάδα κάνει νέα εκκίνηση μετά τη μνημονιακή περίοδο.

Ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ακόμη και για τα λάθος προγράμματα διάσωσης, τα οποία δεν ήταν δική του ευθύνη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες», τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πιστή στην ευρωπαική της πορεία.

Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια ανέφερε πως υπήρχαν «εμμονές» από την αντίθετη πλευρά για το ζήτημα. «Σεβασμός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα», σημείωσε.  

Μεταξύ άλλων, μίλησε για ευρωπαϊκή ενοποίηση και για τους πυλώνες που πρέπει να τονωθούν:

1. Πρέπει να τονώσουμε τον πυλώνα της Εξωτερικής πολιτικής
2. Να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα και να να αποκτήσει τα μέσα η ευρωπαική κεντρική τράπεζα
3. Να τονώσουμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Να εγκαταλείψουμε πολιτικές αδιέξοδης λιτότητας.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι πρέπει να σέβεται τη συνθήκη του Montego Bay».