Skip to main content

Εγκαταλείπει τη μετεγκατάσταση στη Θέρμη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οι νέες πρυτανικές αρχές εγκαταλείπουν τους σχεδιασμούς Ζαπράνη. Γιατί διαφωνεί ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης, τι λέει ο δήμος Θέρμης.

Προς ναυάγιο οδεύει το σχέδιο για τη σταδιακή μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι νέες πρυτανικές αρχές οι οποίες ανέλαβαν τα ηνία του ιδρύματος την 1η Σεπτεμβρίου φαίνεται να εγκαταλείπουν τους σχεδιασμούς που είχε κάνει η υπό τον Αχιλλέα Ζαπράνη προηγούμενη διοίκηση για ίδρυση πανεπιστημιούπολης σε έκταση την οποία έχει αποφασίσει να παραχωρήσει στο πανεπιστήμιο ο δήμος Θέρμης.

Μάλιστα τον περασμένο Μάιο η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ με μία κατ’ αρχήν απόφασή της είχε αποδεχθεί τις προϋποθέσεις τις οποίες είχε θέσει ο δήμος Θέρμης για τη δωρεάν παραχώρηση στο Ίδρυμα, έκτασης στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατασκευή νέας πανεπιστημιούπολης σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, οι νέες πρυτανικές αρχές φαίνεται να εγκαταλείπουν αυτόν τον σχεδιασμό.

Διαφωνεί ο νέος πρύτανης

Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο fm100 ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης είπε πως «εμείς αναζητούμε άμεσες λύσεις αντιμετώπισης του κτιριακού προβλήματος. Άρα λοιπόν, μιλάμε κατ’ αρχήν για κάτι άλλο. Μιλάμε για λύσεις σε υφιστάμενα κτίρια μέσα στον πολεοδομικό ιστό ή πολύ κοντά σε αυτόν». Ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΜΑΚ θα προχωρήσει τους σχεδιασμούς για μετεγκατάσταση στη Θέρμη ο κ. Κατρανίδης τόνισε πως «Δεν υπάρχει λύση Θέρμης. Κατ’ αρχήν υπήρξε μόνον μία συζήτηση μια φορά στη Σύγκλητο. Το θέμα πιο πολύ σηκώθηκε στα μέσα ενημέρωσης παρά υπήρξε απόφαση της Συγκλήτου. Αυτό που υπάρχει με τη Θέρμη είναι μια συζήτηση της προηγούμενης πρυτανικής αρχής για την παραχώρηση 15 στρεμμάτων στο Νέο Ρύσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε ένα κτίριο περίπου δύο, τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η δυνατότητα ουσιαστικά δεν μας λύνει το πρόβλημα, πέρα από το ότι αυτό θα πάρει κάποιο βάθος χρόνου μιας δεκαετίας τουλάχιστον. Θεωρώ πως μια τέτοια λύση δεν μπορεί να απαντήσει στις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουμε». Συνεχίζοντας ο νέος πρύτανης ήταν περισσότερο κατηγορηματικός σημειώνοντας ότι «δεν ασπάζομαι τη λύση φαραωνικών κατασκευών, ότι δηλαδή θα κάνουμε campus στο οποίο θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί το ΠΑΜΑΚ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, θέλω να είμαι ρεαλιστής και ειλικρινής».   

Τι λέει ο δήμος

Ερωτηθείς για την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε στην Voria.gr πως δεν έχει καμία ενημέρωση επ’ αυτού. «Εμείς γνωρίζουμε την απόφαση της Συγκλήτου η οποία είχε αποδεχθεί τη δωρεά της έκτασης, υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε ο δήμος. Δεν μας έχει ενημερώσει το πανεπιστήμιο για αλλαγή απόφασης. Θα ζητήσω να συναντηθώ με τις νέες πρυτανικές αρχές προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η δωρεά

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θέρμης και οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές είχαν συμφωνήσει ο δήμος να παραχωρήσει κατά κυριότητα (και όχι κατά χρήση), σε πρώτη φάση έκταση 15 στρεμμάτων στο ΠΑΜΑΚ ώστε να ανεγερθεί εκεί το πρώτο από μια σειρά κτίρια του Ιδρύματος. Πρόκειται για τμήμα μιας συνολικής έκτασης 115 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, πλησίον του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Η προοπτική είναι να παραχωρηθεί σταδιακά και η υπόλοιπη έκταση εφόσον το πανεπιστήμιο βρίσκει τους πόρους για την ανέγερση και των υπολοίπων κτιρίων του campus.

Σύμφωνα με τα σχέδια των προηγούμενων πρυτανικών αρχών στα σχέδια του Ιδρύματος είναι η ανέγερση αρχικά ενός κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. στην έκταση των 15 στρ. και στη συνέχεια η ανάπτυξη των υπολοίπων εγκαταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζαπράνη για την ανέγερση αυτού του πρώτου κτιρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμεύσει ήδη ένα ποσόν της τάξης των 2,5-3 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση ότι στο μέλλον θα διαθέσει και άλλα χρήματα, ανάλογα με την πορεία κατασκευής των εγκαταστάσεων.