Skip to main content

Ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει τον χάρτη της κτηματαγοράς - Οι Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες ρίχνουν πιο δύσκολα τις τιμές σε σχέση με τους Αθηναίους.

Η ανησυχητική νηνεμία που επικρατεί στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αποτελεί για όσους εμπλέκονται με το συγκεκριμένο χώρο προάγγελο μίας παρατεταμένης αρνητικής συγκυρίας που θα εντείνεται μέρα με την ημέρα για όσο ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Όπως λένε γνώστες της κτηματαγοράς ο χώρος βρίσκεται σε… σύγχυση καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και αν θα υπάρξει ανάκαμψη και αυτό γιατί μπορεί να διαψευστεί από τα δεδομένα που καθημερινά αλλάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινό fund, που είχε τοποθετηθεί στην αγορά της Αθήνας πραγματοποιώντας projects εκατομμυρίων ευρώ και ετοιμαζόταν για την απόκτηση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, φέρεται να αποφάσισε να σταματήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταφέρει όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονταν για την ελληνική κτηματαγορά, στην Ισπανία και στην Νέα Υόρκη που ήδη δραστηριοποιείται, ενώ προγραμματίζει να τοποθετηθεί στην Ιταλία, προσβλέποντας στις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις ακινήτων που δημιουργούνται στη γειτονική μας χώρα.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση από το εξωτερικό και δη από Βαλκάνιους, πέραν των Ισραηλινών, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάκαμψη της αγοράς της Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια, είναι πλέον ανύπαρκτη. Σημαντικές συμφωνίες έχουν παγώσει ή ακόμη και ακυρωθεί, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τον αντίκτυπό της στην πραγματική οικονομία.

Όπως εκτιμούν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων οι επενδυτές αναμένεται να υιοθετήσουν στάση αναμονής στα επόμενα τρίμηνα, αναμένοντας την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Οι Θεσσαλονικείς δύσκολα ρίχνουν τις τιμές

Είναι χαρακτηριστικό πως όποια μεγάλα deals ολοκληρώθηκαν εν μέσω της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη ήταν απόρροια πολυετών συζητήσεων και ρητρών που προέβλεπαν την καταβολή συγκεκριμένων ποσών. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν γενναίες εκπτώσεις, ακόμη και πάνω από 20% επί των αρχικών τιμών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες.

Πάντως, όπως λένε δικηγόροι που είναι κοντά σε επενδυτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Αθηναίοι ρίχνουν πιο εύκολα τις τιμές των ακινήτων τους, προσαρμοσμένοι στη νέα πραγματικότητα, σε αντίθεση με τους Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες που βάζουν πιο δύσκολα νερό στο κρασί τους. Προτιμούν όπως λένε οι ίδιες πηγές να διατηρήσουν το ακίνητο τους, όταν μάλιστα είναι φιλέτο, με την προσδοκία πως κάποια στιγμή θα κατορθώσουν να λάβουν το τίμημα που εκτιμούν πως είναι το καλύτερο δυνατό για την πώλησή του.

Ορισμένες συμβουλευτικές εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας εκτιμούν πως η πτώση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα θα μπορούσε να κυμανθεί και πάνω από το 10%, αλλά αν η οικονομία επανέλθει σύντομα, οι τιμές θα μπορούσαν να ανακάμψουν από το 2021 και το 2022 να βρεθούν στα επίπεδα του 2019.

Ο τομέας της αγοράς ακινήτων έφερε το 35% των ΑΞΕ

Σημειώνεται πως το 2019 η ελληνική αγορά ακινήτων προσέλκυσε το 35% των συνολικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα, με τις ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate να αυξάνουν 28% σε σχέση με το 2018 στα 1,45 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα οι ξένοι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στη χώρα μας θα ελέγξουν πρώτα την κατάσταση στην κύρια αγορά δραστηριότητας τους σταθεροποιώντας το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο τους και εν συνεχεία θα αποφασίσουν οποιεσδήποτε νέες επενδύσεις.

Δεν αποκλείεται, δε, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και σε γειτονικές αγορές, όπως αυτές Ιταλίας και Ισπανίας, αφού η ένταση του υγειονομικού προβλήματος δημιούργησε ευκαιρίες.

Σε αυτό που όλοι, πάντως, συμφωνούν είναι πως η ελληνική οικονομία, λόγω των πληγών του παρελθόντος δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε νέο κύκλο ύφεσης και αποεπενδύσεων.