Skip to main content

Σάρκα και οστά πήρε το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια του παραρτήματος Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη-Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη ρωσική αγορά

Σάρκα και οστά πήρε το παράρτημα του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΡΕΕ) στη Θεσσαλονίκη που εγκαινιάστηκε, πριν λίγο, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση για τη δημιουργία του παραρτήματος του ΕΡΕΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΕΡΕΕ, Δημήτρης Μπακόλας, ενόψει της ελληνορωσικής συνάντησης κορυφής στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου 2018, της συνεδρίασης της μεικτής διϋπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας και της προώθησης της ελληνορωσικής εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

«Η δημιουργία του παραρτήματος του επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν επιτακτική καθώς υπάρχουν πολλές ΜμΕ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Ρωσίας, μίας αγοράς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και δυσκολίες» τόνισε ο κ. Μπακόλας επισημαίνοντας πως η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών εμπορικών σχέσεων. Μάλιστα αναφερόμενος στο εμπάργκο ΕΕ-Ρωσίας τόνισε πως η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών που επλήγησαν δεδομένου ότι διαθέτει πολλά αγροτικά προϊόντα που απώλεσαν μία σημαντική αγορά.

«Η ρωσική αγορά δεν είναι ευκαιριακή, έχει δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες, ωστόσο χρειάζεται προσεκτική έρευνα αγοράς από τους ενδιαφερόμενους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κλάδοι των τροφίμων, της γούνας, των καλλυντικών, των ειδών οικιακής χρήσης, των δομικών υλικών και του τουρισμού, κυρίως του ιατρικού και θρησκευτικού» τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΡΕΕ στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Σκαρλάτος υπογραμμίζοντας πως έντονο είναι το ενδιαφέρον από Ρώσους για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, ειδικά μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ομιλητές πέραν την προσεκτικής έρευνας αγοράς, χρειάζεται η δημιουργία προσωπικών σχέσεων καθώς οι Ρώσοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι, ενώ ο συνεργάτης που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος Έλληνας επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει καλή γνώση της ρωσικής αγοράς και δη του πώς να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες (γραφειοκρατία, διαδικασίες εκτελωνισμού προϊόντων κλπ).

«Η Ρωσία είναι μία αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων: το μέγεθος της και η γεωγραφική γειτνίαση με την Ευρώπη. Παράλληλα η σταθερή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών δημιουργούν κίνητρα για τους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας. Το κυριότερο είναι ότι η Ρωσία είναι μία αγορά φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα» ανάφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, καθώς το ποσοστό των εξαγωγών μας που κατευθύνεται προς την εν λόγω χώρα αντιστοιχεί μόλις στο 0,81%». Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017 σε σύγκριση με το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία άγγιξαν τα 234 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 8,8%, ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 21,4%, ανερχόμενη στα 3,4 δισ. ευρώ.

Για επιτακτική ανάγκη περεταίρω επωφελούς συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας έκανε λόγο ο γενικός πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αλεξάντερ Σερμπακόφ, υπογραμμίζοντας τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Δυστυχώς η τρέχουσα συγκυρία καθορίζεται από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία και τα αντίμετρα που έλαβε η δεύτερη, ωστόσο εκτιμώ πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών» ανέφερε ο κ. Σερμπακόφ.

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΒΕΘ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ΕλληνοΡωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, δια των προέδρων τους, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο μεταξύ άλλων: την ανάπτυξη των αμοιβαίων οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, την παροχή πληροφοριών για τις αγορές των δύο χωρών, τη διοργάνωση κλαδικών και μεικτών επιχειρηματικών αποστολών, τη διοργάνωση εκθέσεων και συμμετοχή σε εκθέσεις στη Ρωσία και την Ελλάδα κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την πορεία τους στη ρωσική αγορά η ΑΜD Telecom και η ΔΕΛΚΟΦ Α.Ε. (Δίκτυο Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων).