Skip to main content

Εγκαίνια της διαδικτυακής 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από την ΠτΔ

Η Θεσσαλονίκη, έδρα του θεσμού, δεν μπορεί παρά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη 17η ΔΕΒΘ, που θα εγκαινιάσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τη διαδικτυακή 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως αναφέρει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα ανοίξει την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου με την τελετή έναρξης που θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ., με τη ζωντανή ομιλία της ΠτΔ, Αμέσως μετά θα μεταδοθεί ζωντανά η ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, είτε ζωντανά είτε με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, από τις αρχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της πόλης της Θεσσαλονίκης, εκπροσώπου των εκδοτών, καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοργανώτριας αρχής της έκθεσης.

«Σε ένα δυστοπικό σκηνικό όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα, ο πολιτισμός όσο ποτέ άλλοτε, οφείλει να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς και ανάτασης. Η διαδικτυακή 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι προϊόν αγάπης για το βιβλίο και τον κόσμο του. Αποτελεί μήνυμα ότι μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες η δύναμη του βιβλίου είναι σταθερή και προσφέρει πολλά στον άνθρωπο. Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε στο κοινό τη 17η ΔΕΒΘ, για πρώτη φορά διαδικτυακά, με την ποιότητα και τη δυναμική που της αξίζει. Εύχομαι να την απολαύσει όλο το κοινό μας. Εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι η επόμενη ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί στο φυσικό της χώρο, στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα ψηφιακά μέσα θα αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διεύρυνση της απήχησης του μηνύματός μας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τοποθετείται δυναμικά σε πείσμα της τραγικής συγκυρίας της πανδημίας. Ψηφιακή, για ευνόητους λόγους, όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί, βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της και θα εκτυλιχθεί σε χρονικό διάστημα 11 ημερών, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Η πρώτη εκδήλωση, αμέσως μετά την έναρξη, στις 13.00, θα είναι μια συζήτηση για την πολιτική βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε αυτήν. Θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και οι κ.κ. Νίκος Κούκης, Ανδρέας Σιδέρης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, για πρώτη φορά εφέτος, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η Θεσσαλονίκη σε προτεραιότητα στη 17η ΔΕΒΘ

Η Θεσσαλονίκη, έδρα του θεσμού, δεν μπορεί παρά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη 17η ΔΕΒΘ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θέλοντας να σταθεί στο πλευρό μιας πόλης που υποφέρει και αγωνιά, αφού βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα στη δίνη της πανδημίας, αποφάσισε η τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης να πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, σε ζωντανή σύνδεση και με όλες τις απαραίτητες και αυστηρές προφυλάξεις, μέσα και από τα δύο μας στούντιο, της Θεσσαλονίκης (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO) και της Αθήνας (στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για να μην τεθούν όμως ούτε οι προσκεκλημένοι ομιλητές ούτε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της διοργάνωσης σε κίνδυνο, αποφασίστηκε οι υπόλοιπες εκδηλώσεις να μεταδοθούν ζωντανά μόνο από το στούντιο της Αθήνας, ενώ οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το στούντιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν, σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες, μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην… οθόνη του σπιτιού μας!
Για ένα ολόκληρο δεκαήμερο οι φίλοι του βιβλίου, οι άνθρωποι του εκδοτικού κόσμου, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά συμβαίνοντα θα έχουν τη δυνατότητα από την οθόνη του σπιτιού τους να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων και παράλληλων διοργανώσεων.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Πολυαναμενόμενη κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρά τον διαφορετικό φετινό της χαρακτήρα, έχει κατορθώσει να προσελκύσει και φέτος το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των ανθρώπων του βιβλίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά μόνο από τα μέχρι τώρα αριθμητικά στοιχεία της 17ης ΔΕΒΘ:
**112 online εγγραφές στο site της διοργάνωσης: από τις οποίες 81 είναι εγγραφές εκδοτών και 31 είναι εγγραφές από φορείς (Ελλάδας και εξωτερικού)
**70 εκδηλώσεις (γενικό πρόγραμμα) σε στούντιο και 90 παράλληλες εκδηλώσεις από πλατφόρμες εκδοτών
**250-300 ομιλητές εκδηλώσεων (γενικού προγράμματος) σε στούντιο και 300 περίπου ομιλητές παράλληλων εκδηλώσεων εκδοτών-σύνολο περίπου 600.
**από τους 250-300 ομιλητές εκδηλώσεων στούντιο, οι 30 είναι ξένοι
**3 εκδηλώσεις (παιδικό πρόγραμμα) σε στούντιο και 50 παράλληλες εκδηλώσεις από πλατφόρμες εκδοτών, από τις οποίες οι 6 είναι σε livestream και οι υπόλοιπες μαγνητοσκοπημένες
**στην πορεία θα σημειώνουμε και την αποτύπωση της απήχησης (views) των εκδηλώσεων.