Skip to main content

ΔΕΘ-Helexpo: Εγκαινιάστηκαν Detrop Boutique και Artozyma

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε τις προσπάθειες εξωστρέφειας του εθνικού εκθεσιακού φορέα και εξήρε την δυναμική των δύο εκθέσεων.

Τις προσπάθειες εξωστρέφειας του εθνικού εκθεσιακού φορέα υπογράμμισε εγκαινιάζοντας απόψε τις Detrop Boutique και Artozyma ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα βρίσκεται στο πλευρό της ΔΕΘ-Helexpo στην προβολή των Ελλήνων παραγωγών. Σημείωσε μάλιστα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι δύο εκθέσεις έχουν προσελκύσει 355 εκθέτες από 16 χώρες.

Μιλώντας δε σε ένα κοινό που απαρτιζόταν σε μεγάλο βαθμό από αντιπεριφερειάρχες από όλη τη χώρα ανέφερε πως στο επόμενο συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος θα καταθέσει πρόταση, ώστε να εμφανίζονται οι Περιφέρειες με κοινό τρόπο στις διεθνείς εκθέσεις.

Υπογράμμισε επίσης και τις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξωστρέφεια των προϊόντων της περιοχής, όπως είναι η σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, η Μακεδονική Κουζίνα, που δίνει το «παρών» σε 70 διεθνείς εκθέσεις, αλλά και η δημιουργία των υποστηρικτικών δομών για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχαήλ Μούσιος, υπενθύμισε πως μία 20ετία πριν κατατέθηκε το πρώτο αίτημα για τη διοργάνωση της Artozyma, ενώ τόνισε πως η βιοτεχνική αρτοποιία άντεξε μέσα στην κρίση και πλέον ήρθε η ώρα να ανακάμψει. Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Ιωάννης Γλύκος, δήλωσε τη στήριξη του κλάδου στην Artozyma.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ζιμπίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα, Εμμανουήλ Χνάρης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιώργος Λαδόπουλος και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Στους χαιρετισμούς τους εξήραν τη διοργάνωση, που γίνεται εφαλτήριο, όπως είπαν, για την προβολή των προϊόντων των περιοχών τους, υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή παρουσία των Περιφερειών στις διεθνείς εκθέσεις μέσα από εθνικές συμμετοχές και ζήτησαν τη στήριξη της Πολιτείας.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Ακριτίδου, αναφέρθηκε στη σημασία των δύο εκθέσεων, ενώ απευθυνόμενη στους επαγγελματίες σημείωσε πως την ανάπτυξη πρέπει να την αναζητούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και όχι σε κάποιο θολό τοπίο.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στα μεγέθη των Detrop Boutique και Artozyma, οι οποίες συγκέντρωσαν φέτος 355 εκθέτες (άμεσους & έμμεσους) από 16 χώρες, έχουν αναπτυχθεί σε 7 εκθεσιακά περίπτερα και υποδέχονται συνολικά 230 Hosted Buyers και εμπορικούς επισκέπτες από 32 χώρες. Να σημειωθεί ότι το πρωί τις δύο εκθέσεις επισκέφθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ξεναγήθηκε στα περίπτερα.

Detrop Boutique και Artozyma θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.