Skip to main content

Και εγένετο MOMus: Τέσσερα μουσεία τέχνης σε... ένα στη Θεσσαλονίκη

Καλοτάξιδος ευχήθηκαν να είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης οι φίλοι της τέχνης στα αποψινά εγκαίνια του θεσμού

«Καλό ταξίδι» ευχήθηκαν οι φίλοι της τέχνης στον νεοσύστατο Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν απόψε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και πλήθους εκπροσώπων του πολτικού και καλλιτενικού κόσμου.

Το MOMus αποτελείται από τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη (το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και ένα στην Αθήνα, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟΑ για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα.

Παρότι μετράει ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας, η γιορτή των εγκαινίων επιλέχθηκε να γίνει αυτή την περίοδο ώστε να συμπίπτει και με τον ερχομό της άνοιξης, όπως ανέφερε στην αρχή της εκδήλωσης η Μαρία Τσαντσάνογλου, καλλιτεχινική διευθύντρια του ΚΜΣΤ και αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus.

Μιλώντας για το MOMus, η κα. Ζορμπά σημείωσε από το βήμα της τελετής εγκαινίων πως είναι η «πρώτη φορά που καταφέρνουμε στη χώρα να έχουμε τέτοια συναίνεση και σύμπνοια» ενώ αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που έκανε πράξη την ιδέα του Μητροπολιτικού Οργανισμού έκανε λόγο για ένα ιδιοφυές αρχιτεκτόνημα που ανήκει στην πρώην υπουργό, Λυδία Κονιόρδου.

«Αυτό νομίζω ότι είναι το όνειρο κάθε μουσείου σήμερα: να μπορέσει να φύγει από τον στενό κυκλο των ανθρώπων και των φίλων του και να πάει στην πόλη, να πάει σε όλες τις ομάδες πολιτισμού τις οποίες υπηρετεί πραγματικά γιατί είναι ένα δημόσιο μουσείο. Και είναι ένα δημόσιο μουσείου που έγινε απκαι από συμπράξεις ιδιωτικές και αυτό είναι σημαντικό γιατί εγγυάται το μέλλον του και την πορεία του κιαι κυρίως την ανεξαρτησία κάτι που μερικές φορές υποτιμούμε», δήλωσε μιλώντας για τον χαρακτήρα του μουσείου.

Το γεγονός ότι κομμάτι του MOMus είναι το «Άλεξ Μυλωνάς» στην Αθήνα δείχνει πως «αυτή εδώ η πόλη μπορεί να κάνει βήματα που θα είναι έξω από τη Θεσσαλονίκη και θα μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν και να δώσουν το μήνυμα της σε όλους, τόνισε ακόμη.

Καλοτάξιδο ευχήθηκε να είναι το MOMus με τη σειρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίης, Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζοντας πως είναι ένα μουσείο δημόσιο που πρέπει να αγκαλιάσουμε.
Στην ομιλία του, ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την πρόταση του το περίπτερο 13 της ΔΕΘ να δοθεί στον Μητροπολιτικό Οργανισμό ώστε να μεταφερθεί εκεί η συλλογή Κωστάκη την οποία, όπως είπε, «δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά».

Μιλώντας για τη μοντέρνα τέχνη, δήλωσε πως δυστυχώς αγκαλιάζεται από λίγους γιατί δεν υπάρχει αρκετή εκπαίδευση. «Αντί να πάνε στον Ρέμο να αφήσουν λεφτά, ας έρθουν και εδώ», είπε αστειευόμενος.

Ο Ανδρέας Τάκης, πρόεδρος του ΔΣ του MOMus, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον μητροπολιτικό χαρακτήρα του οργανισμού λέγοντας ότι δεν τον νοιάζει να είναι ένα εθνικό μουσείο αλλά ένα «μητροπολιτικό ώστε να είναι αντάξιο της πόλης στην οποία εδρεύει γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλά μια πρωτεύουσα νομού αλλά η μητρόπολη της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Η Ξανθίππη Χόιπελ, πρόεδρος του Ιδρύματος Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μίλησε και αυτή με τη σειρά της κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και λέγοντας πως άλλαξαν επτά υπουργοί πολιτισμού μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όραμα του MOMus. «Θα το αγαπήσουμε, θα το στηρίξομυε και θα φτάσουμε σε επίπεδα ψηλά. Το χρειαζόμαστε το MOMus για τη Θεσσαλονίκη για την Ελλάδα», τόνισε η ίδια συγκινησιακά φορτισμένη.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε το περιπατητικό θεατρικό δρώμενο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «ΙΟΛΑΣ…τις νεκρές ώρες να φοβάσαι».