Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η 6η Freskon - Επανεκκίνηση για τον κλάδο φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Εγκαινιάστηκε απόψε η 6η Freskon, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά -

Tην ουσιαστική στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon εξέφρασε απόψε από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης ο υπουργός, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Σημείωσε μάλιστα πως αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια εκθεσιακή προσπάθεια, η οποία αφορά προϊόντα που έχουν σημαντικότατο μερίδιο στις αυξημένες εξαγωγές της χώρας.

«Ας θεωρήσουμε τη σημερινή μέρα ως μια ουσιαστική επανεκκίνηση του κλάδου» ανέφερε, εγκαινιάζοντας την 6η Freskon.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως την τελευταία διετία τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα καταγράφουν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θετικό εμπορικό ισοζύγιο, εξηγώντας πως σε αυτή την προσπάθεια είχαν τον ρόλο τους και οι εκθέσεις και οι Περιφέρειες και πάνω από όλα οι παραγωγοί. Σημείωσε δε πως μέσα στην τρέχουσα κρίση η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει γενικότερα τον πρωτογενή τομέα, ενώ τόνισε πως, όταν η άσχημη αυτή συγκυρία περάσει, αυτό που θα μείνει θα είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες σε κάθε τομέα του.

Επανεκκίνηση στη μετά κορωνοϊό εποχή για τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αποτελέσει η Freskon, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, μεταφέροντας την πίστη της Περιφέρειας στη διοργάνωση. Συνεχάρη δε τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo για το ότι σε δύσκολες συνθήκες, όπως είπε, κατάφερε να μετατρέψει τον εκθεσιακό φορέα σε έναν οργανισμό της περιοχής μας που πρωταγωνιστεί στην εξωστρέφεια.

Τη μοναδικότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών σε διεθνές επίπεδο υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω κινήσεις για την προώθησή τους.

Η δημιουργία της Freskon το 2014 δεν ήταν τυχαία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος σημείωσε πως η διοργάνωση ακολούθησε τις τάσεις της διεθνούς αγοράς, τις επιθυμίες του ξένου καταναλωτή που εστιάζει στο φρέσκο προϊόν.

Τη σημαντική διεθνοποίηση της Freskon, στόχο που είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού της, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Τόνισε επίσης πως η Freskon έχει καταφέρει να μπει στον χάρτη των Βαλκανίων ως η μεγάλη έκθεση των φρούτων και των λαχανικών.

Η 6η Freskon συνεχίζεται έως τις 14 Μαΐου.