Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Μια υπερσύγχρονη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, στη Β΄ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ, η πρώτη που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος που λειτουργεί ήδη στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη τροφή για τα βρέφη χάρη στη δωρεά μητέρων με περίσσευμα γάλακτος και… αγάπης, εγκαινιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Μαΐου.

Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, στη Β΄ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ, την πρώτη που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δημιουργήθηκε σε κατάλληλους χώρους και υποδομές, με την στήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου, και εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η δημιουργία της ήταν απολύτως απαραίτητη, καθώς έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, δεδομένου ότι η μοναδική Τράπεζα Γάλακτος για δότριες μητέρες λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στην Αθήνα και δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλης της χώρας.

Στην Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, που είναι πιστοποιημένη με τo σύστημα ποιότητας κατά το πρότυπο EN 15224:2016, και λειτουργεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος, έχουν γίνει επιτυχώς δύο παστεριώσεις γάλακτος. Η προσφορά της Τράπεζας γίνεται καθημερινά γνωστή και το ενδιαφέρον από μητέρες δωρήτριες οι οποίες θηλάζουν και έχουν περίσσευμα γάλακτος συνεχώς μεγαλώνει.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα, εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου προς τιμήν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη χορηγία στη Νεογνολογική Κλινική με σκοπό την ανακαίνιση του εξοπλισμού και τη δημιουργία της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπάς τόνισε την μεγάλη σημασία της λειτουργίας της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πολυσχιδή προσφορά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι ένα μνημόσυνο ευγνωμοσύνης προς τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο».



Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη διαρκή στήριξή τους στο Νοσοκομείο και υπογράμμισε πως «Στην εποχή της δημογραφικής γήρανσης, ο,τιδήποτε επενδύεται στη νεολαία, σε οποιαδήποτε νεολαία, και στη βρεφική, είναι επένδυση πνοής. Είναι επένδυση στην Πατρίδα».

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου υποστηρίζει τη μητρότητα και παρέχει συμβουλευτική στήριξη στις γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό αλλά και στην περίοδο του θηλασμού, με αποτέλεσμα το 80% των γυναικών που γεννούν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου να καταφέρνουν να θηλάσουν, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ κ. Γρηγόριος Γκριμπίζης.

Τις ευχαριστίες της προς το Ίδρυμα Νιάρχος εξέφρασε η κ. Βασιλική Σούμπαση - Γρίβα, Καθηγήτρια ΑΠΘ και Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής. «Χωρίς την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Νοσοκομείο μας. Έχουμε τη χαρά να φροντίζουμε 1.500-1.600 φυσιολογικά νεογέννητα ανά έτος, που γεννιούνται στο Νοσοκομείο μας, αλλά και το επίπονο έργο να νοσηλεύουμε 600-700 νεογνά ανά έτος με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά, νευρολογικά κλπ προβλήματα, συχνά απειλητικά για τη ζωή τους. Τα 60-70 έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (
Η ίδια πρόσθεσε ότι «στις τράπεζες μητρικού γάλακτος, που επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην παροχή γάλακτος σε νεογνά υψηλού κινδύνου που νοσηλεύονται σε νεογνικές μονάδες, το γάλα δωρίζεται. Δότες είναι μητέρες οι οποίες θηλάζουν κι έχουν περίσσευμα γάλακτος και κατ’ επέκταση περίσσευμα αγάπης. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιολογικούς παράγοντες, μοναδικούς για τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, που αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι σε επιπλοκές κατά τη νοσηλεία των προώρων. Με το μητρικό γάλα έχουν λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερα προβλήματα σίτισης, λιγότερα επεισόδια νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και καλύτερη νευροαναπτυξιακή και εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο κ. Πάνος Βαζαίος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Νιάρχος υπογράμμισε: «Από την πλευρά μας, ως κοινωφελές ίδρυμα προσπαθούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία των βάσεων εκείνων που θα οικοδομήσουν ένα καλύτερο αύριο. Είναι τιμή και χαρά μας στην προσπάθειά μας αυτή να έχουμε τόσο άξιους συνεργάτες». Παράλληλα, ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση σημαντικών δωρεών του Ιδρύματος σε όλη τη χώρα, που ειδικά για τον τομέα της υγείας η χρηματοδότηση προσεγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει και το πολυπόθητο έργο του σχεδιασμού, της κατασκευής και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, για το οποίο ο κ. Βαζαίος ανακοίνωσε ότι θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024.