Skip to main content

Εγκαινιάστηκε το κέντρο Διάδρασις για ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας, της ΧΑΝΘ,του φορέα Solidarity Now και του Open Society Foundation

Προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα θα μπορούν πλέον να συνυπάρχουν και να παίζουν μαζί στον καινούριο χώρο για παιδιά «Διάδρασις» που στήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα.

Η «Διάδρασις» είναι ένα Παιδικό Κέντρο για την ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων το οποίο θα μπορεί από σήμερα να φιλοξενεί κάθε μέρα περίπου 50 παιδιά από 2 έως 6 ετών και να τα απασχολεί δημιουργικά.

Το πρόγραμμα του κέντρου λειτουργεί σε δύο ζώνες: το πρωί απασχολεί παιδιά αραβόφωνου πληθυσμού οργανώνοντας δράσεις στα αραβικά αλλά και τα ελληνικά ενώ το απόγευμα απσχολούνται για μία ώρα, από τις 17.30 έως τις 18.30 παιδιά 2,5 έως 3,5 ετών στο πρόγραμμα προετοιμασίας για τον παιδικό σταθμό και έπειτα από τις 18.30 έως τις 20.30 ελληνικά και προσφυγόπουλα από όλες τις εθνικότητες τα οποία συμμετέχουν από κοινού σε δρασεις και εργαστήρια. Τα απογεύματα της Παρασκευής είναι αφιερωμένα στους γονείς των παιδιών καθώς εκείνη την ημέρα θα οργανώνονται παρουσιάσεις αλλά και δραστηριότητες που θα απευθύνονται σε γονείς και έτσι θα τους δίνουν τον χρόνο και τον χώρο να γνωριστούν μεταξύ τους.



Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας, της ΧΑΝΘ, του φορέα Solidarity Now καθώς και με τη χρηματοδότηση του Open Society Foundation.

Τελετή Εγκαινίων

Συγκινητικό ήταν το κλίμα στην τελετή εγκαινίων του κέντρου «Διάδρασις» καθώς το πρόγραμμα πέρασε από 40 κύματα μέχρι να υλοποιηθεί καθώς συνάντησε συχνά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η πρόεδρος της Μητροπολιτικής, Γιούλη Ρανέλλα, υπογράμμισε πως η πόλη αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση, η οποία αποτελεί μια καινούρια ροή προσφύγων τους οποίους πρέπει η πόλη να αγκαλιάσει και να βοηθήσει.

Με τη σειρά της, η Σοφία Ασλανίδου, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι ότι η δομή θα φιλοξενήσει και ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα μαζί.

Τέλος, ο Δημήτρης Χατζηβρέττας, αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας, τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και εμείς ήμασταν κάποτε πρόσφυγες και πρόσθεσε πως είναι χρέος όλων μας να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς.