Skip to main content

Εγκαινιάστηκε το «Παλαιό Τσαγκαράδικο» στην Όσσα Λαγκαδά

Ο Σύλλογος «Η Αγία Κυράννα» θέλοντας να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες του χωριού ανέλαβε τη σκηνογραφική αναβίωση ενός παλαιού εργαστηρίου τσαγκάρη.

Με κάθε λαμπρότητα -και όπως αρμόζει στη μακραίωνη παράδοση των Οσσαίων υποδηματοποιών- πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Παλαιού Τσαγκαράδικου» της Όσσας, το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», θέλοντας να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες του χωριού αποφάσισε, με ίδια μέσα, τη σκηνογραφική αναβίωση ενός παλαιού εργαστηρίου τσαγκαρικής υπό μορφή εκθετηρίου, διασώζοντας τα υλικά τεκμήρια του παραδοσιακού αυτού επαγγέλματος, που για πολλούς αιώνες αναπτύχθηκε στον οικισμό.

Μετά από την ευγενική μακροχρόνια παραχώρηση ενός ερημωμένου εμπορικού κτίσματος στο κέντρο του οικισμού, ιδιοκτησίας της οικογένειας Γεωργίου Άγγ. Μήτσα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του κτίσματος (συντήρηση επιχρισμάτων, τοποθέτηση πατωμάτων, ταβανιών και κουφωμάτων, βαψίματα κλπ.), ενώ διαμορφώθηκε μια έκθεση - αναφορά στα εργαστήρια των Οσσαίων υποδηματοποιών.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία των κατοίκων του χωριού και τις ευλογίες του π. Θωμά Φαρδή, ο οποίος μετέφερε και τις θερμές ευχές του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, αναφέροντας τις σημαντικές προσπάθειες του συλλόγου για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών στοιχείων του οικισμού. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Πρόεδρος του Συλλόγου Οσσαίων κ. Σοφία Καραϊωάννου-Σαχπάζη, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους κατοίκους του χωριού, που στηρίζουν και βοηθούν τη δράση του συλλόγου, ευχαριστώντας όλα τα μέλη του, τα οποία με διάθεση, αγάπη και με κάθε τρόπο εργάζονται εθελοντικά και με περίσσεια ψυχής για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, αναβαθμίζοντας σημεία ενδιαφέροντος του παλαιού οικισμού. Ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του Γεωργίου Μήτσα για την παραχώρηση του κτίσματος, ενώ ταυτόχρονα, ενημέρωσε για τη μεγάλη επιτυχία του συλλόγου να συμπεριληφθεί μια νέα του πρόταση και συγκεκριμένα το «Κονάκι του Παπουτσή», στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER, για τη δημιουργία του πρώτου πολυμεσικού εκθετηρίου για την ιστορία της υποδηματοποιίας στην Ελλάδα, με κύρια αναφορά στον οικισμό της Όσσας και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν τα εγκαίνια του εκθετηρίου, η ξενάγηση και η ενθουσιώδης περιήγηση του κόσμου στο χώρο, ξυπνώντας έντονες τις μνήμες του παρελθόντος και των οικογενειακών επαγγελματικών συνηθειών του τόπου. Φυσικά, δεν έλειπαν τα πλούσια κεράσματα των γυναικών της Όσσας για το «καλό» της ημέρας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε σε όλους τους Οσσαίους που παραχώρησαν αντικείμενα και εργαλεία, ειδικά όμως στην οικογένεια Θεόδωρου και Βασιλικής Πρίζιου του Κωνσταντίνου για το μεγαλύτερο τμήμα της δωρηθείσας συλλογής, εις μνήμην του υποδηματοποιού πατέρα τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο νεοεκλεγής δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γεώργιος Προκοπίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Όσσας και νεοεκλεγής δημ. σύμβουλος κ. Αστέριος Μπρατάνης, ο πρ. δημ. σύμβουλος κ. Γεώργιος Μήττας και ο Οσσαίος Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σπυρίδων Βαρσάμης.

Η δράση της δημιουργίας του «Παλαιού Τσαγκαράδικου» έγινε με αποκλειστική εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου και εντάσσεται στο «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Όσσας», μαζί με τη Λαογραφική Συλλογή και το Παλαιό Παντοπωλείο. Το ενημερωτικό έντυπο (που επιμελήθηκαν γραφιστικά και φωτογραφικά οι Δημήτρης Καμάρης και Νίκος Τσιόκας αντίστοιχα), τυπώθηκε με τη χορηγία του Υπουργείου Εσωτερικών - Τομέας Μακεδονίας και Θράκης.