Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η νέα έδρα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (φωτο+vid)

Η νέα έδρα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας βρίσκεται στο εντυπωσιακό κτήριο στην οδό Φιλικής Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα τα εγκαίνια

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα η νέα έδρα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στο εντυπωσιακό κτήριο στην οδό Φιλικής Εταιρείας 12 και Τσιμισκή.

Τον νέο χώρο εγκαινίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου παρουσία εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης.

Μέρα χαράς χαρακτηρισε στην ομιλία του τη σημερινή ο Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, καθώς αποκτάει επίσημα πλέον την καινόυργια της έδρα.

Όπως διευκρίνισε ωστόσο το πρωταρχικό αίσθημα ειναι αυτό της ευθύνης και οχι αυτό της χαράς καθώς το πρότζεκτ αυτό στηρίζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και η κοινωνία. «Είναι η σειρά μας να αποδείξουμε οτι μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», σημείωσε.  

Ο κ. Λουφάκης τόνισε πως η ΑΖΚ θα είναι ενα κύτταρο δημιουργίας για νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν πρώτα τους βήματα σε καινοτομικά πρότζεκτ αλλά και αυτούς που χρειάζονται κατάρτιση για να πληρούν τα κριτήρια που ζητούν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

«Η νέα έδρα της ΑΖΚ θέλουμε να γίνει το σπίτι της καινοτομίας και της ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε από πλευράς του ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

«Σήμερα η Θεσσαλονίκη ξεκινάει τον πρωταθλητισμό στην καινοτομία», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι πρέπει να δείξουμε στους νέους οτι αξίζει να επενδύσουν στον τόπο που κατοικούν.

«Με τη μεταφορά των υπηρεσιών της στις νέες εγκαταστάσεις, δεν τηρούμε απλώς μια προεκλογική δέσμευση, αλλά δίνουμε στον φορέα τη δυνατότητα να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Παράλληλα, ενισχύουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε να κρατήσουμε την ευρηματικότητα των νέων ανθρώπων στη Μακεδονία και τη Θράκη», επισήμανε.

«Ονειρεύομαι μια Θεσσαλονίκη που θα είναι μια έξυπνη πόλη, μια πόλη καινοτομίας, μια πόλη τεχνολογίας η οποία θα έχει όλα αυτά
τα στοιχεία που θα τη βάζει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μια Θεσσαλονίκη που θα είναι φιλόξενη σε κάθε νέα επιχείρηση αλλά και εξαιρετικά ελκυστική σε νέους επιστήμονες, ανάπτυξη και επενδύσεις. Σήμερα κάνουμε ένα τέτοιο πρώτο βήμα. Σε λίγες ημέρες κάνουμε ένα ακόμα βήμα με το κέντρο καινοτομίας που θα ξεκινήσουμε να κάνουμε στο κτήριο των Παλιών Σφαγείων. Νομίζω ότι ξεκινάμε καλά, μπαίνουμε πολύ ζεστά», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτή η κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας είναι κάτι που δεν θα άφηνε έξω το ΑΠΘ αφού και οι δύο έννοιες -τόσο η ανάπτυξη όσο και η επιχειρηματικότητα- συνδέονται με τη γνώση και η γνώση πάντα προέρχεται από ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως το πανεπιστήμιο συμμετέχει στη ΑΖΚ και είναι μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. «Θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διάδοση και ανάπτυξη της καινοτομίας με έναν μόνο στόχο: Την επιστροφή ή τη διατήρηση των φωτεινών μυαλών στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Προς το παρόν είναι έτοιμο το ισόγειο του κτηρίου ενώ σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη στο τέλος του φθινοπώρου θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος όροφος ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για τον πρώτο. Μια ιδέα πάντως για το πώς θα μοιάζουν οι όροφοι αυτοί όταν ολοκληρωθούν μπορεί να πάρει ο επισκέπτης κατεβάζοντας μια εφαρμογή και σκανάροντας δύο εικόνες που υπάρχουν εντός του κτηρίου.