Skip to main content

Εγκαινιάζεται η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης-Κατάμεστο το Βελλίδειο

Στην πρώτη σειρά οι κκ Καμμένος, Νοτοπούλου, Δραγασάκης, Τζιτζικώστας, Pyatt, Ross, Τζήκας, Μπουτάρης, Βούτσης και φυσικά ο κ.Τσίπρας με τη σύζυγό του

Στην κατάμεστη και με πρωτότυπη χωροθέτηση αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Ι.Βελλίδης τελούνται τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Η τελετή ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άνθιμου.

Ο Παναγιώτατος μετέφερε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και επισήμανε τη σημασία των ΗΠΑ για την Ελλάδα. Το μήνυμα του κ.κ. Βαρθολομαίου επειδή ήταν εκτενές δεν αναγνώστηκε αλλά θα αναγνωστεί σε όλες τις ενορίες αύριο. «Ωραία η ησυχία, αλλά ωραία θα ήταν και η ενότητα των Ελλήνων εάν υπήρχε ", είπε ο κ.κ. Άνθιμος και ζήτησε να προσπαθήσουν όλοι για την ενότητα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε πως το άτυπο πολιτικό φόρουμ στη ΔΕΘ μπορεί να μετατραπεί σε ένα ελληνικό περιφερειακό Νταβός. Έμφαση έδωσε στην ανάδειξη της ψηφιακής Ελλάδας δίπλα στην αμερικανική σε μια ευγενή άμιλλα. Η Ελλάδα έχασε ως σήμερα την ευκαιρία να γίνει η Σίλικον Βάλεϊ της περιοχής, όπως το Ισραήλ, μπορεί όμως ακόμη να το πετύχει, είπε ο κ. Τζήκας.

Δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται νέο όραμα για το μέλλον, το αφήγημα της επόμενης μέρας, που περιμένουμε από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τζήκας μίλησε για την επόμενη μέρα της ΔΕΘ και έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου. Εμβληματικό αρχιτεκτονικά και βιώσιμο περιβαλλοντικά χαρακτήρισε το νέο κέντρο, το οποίο βάσει χρονοδιαγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί το 2026. Ανακοίνωσε ότι μέρος των εσόδων της φετινής ΔΕΘ θα διατεθεί στους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης,  Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι είναι η στιγμή που κρατάμε ξανά το μέλλον στα δικά μας χέρια μετά την κοινωνική καταστροφή που υπέστη η χώρα και έκανε ειδική αναφορά στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων εργοστασίων, της γεωθερμίας κτλ., ενώ υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών,  λέγοντας ότι αφήνουμε πίσω τα φαντάσματα και προχωράμε. Η περιοχή πρέπει, είπε, να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συν-ανάπτυξης μέσα από συνεργασίες και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, του οποίου η φωνή έβγαινε μετά δυσκολίας λόγω της φαρυγγίτιδας που τον ταλαιπωρεί,  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς στο Μάτι και μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, κάτι που φαίνεται από τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών- κολοσσών στη φετινή ΔΕΘ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τουρισμό, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες κ.α. «Η διοίκηση Τραμπ βλέπει στην Ελλάδα έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο», σημείωσε και μίλησε για πολυεπίπεδη συνεργασία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ εξήγησε πόσο σημαντικές είναι οι συναλλαγές (εισαγωγές- εξαγωγές) ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Ρος είπε ότι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας και περιέγραψε μια σειρά από τομείς ενδιαφέροντος.

Στην επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μνημονίων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ κατά την τελετή των εγκαινίων της 83ης διοργάνωσης. 

«Μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας μέσα στο κατάμεστο Βελλίδειο. 

Όπως σημείωσε, μετά από 9 χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Για 6 συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ το 2018 αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. Η ανεργία από 27% το 2015, έπεσε στο 19,1%. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στην 3ετία», υπογράμμισε.

«Το μέλλον ανήκει στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες αυτής της χώρας. Στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που σήμερα δικαιούνται ξανά να αισιοδοξούν και να ελπίζουν», σημείωσε ακόμα.

Περισσότερα για την ομιλία του πρωθυπουργού εδώ.

Οι καρέκλες έχουν τοποθετηθεί αμφιθεατρικά γύρω από το κεντρικό βήμα από όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός το οποίο έχει έρθει αρκετά μπροστά, περιορίζοντας μεν τις πρώτες θέσεις, δίνοντας όμως τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσωπο τον κ. Τσίπρα και τον ίδιο να φαίνεται ότι είναι μέσα στον κόσμο.

Στην πρώτη σειρά οι κ.κ. Καμμένος, Νοτοπούλου, Δραγασάκης, Τζιτζικώστας, Pyatt, Ross, Τζήκας, Μπουτάρης, Βούτσης και φυσικά ο κ. Τσίπρας και η σύζυγός του.