Skip to main content

Εγκαινιάζεται σήμερα ο δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ουράνιο Τόξο» στη Σταυρούπολη

Τα εγκαίνια του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Ιουνίου και ώρα 11:00 πμ στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου

Εγκαινιάζεται ο Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ουράνιο Τόξο» του δήμου Παύλου Μελά, που εδώ και λίγες εβδομάδες επαναλειτούργησε μετά την αποπεράτωση της ανακαίνισής του, στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία δύο τμημάτων βρεφικής φροντίδας και ενός τμήματος νηπιακής φροντίδας, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό, στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου 12, στη Δ.Κ. Σταυρούπολης του δήμου Παύλου Μελά».

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου και το προσωπικό του σταθμού «Ουράνιο Τόξο», προσκαλούν στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου και ώρα 11:00 πμ.

Όπως σημειώνει ο δήμος, η νέα δομή των παιδικών σταθμών είναι μοναδικό αποτέλεσμα μιας εμπνευσμένης παρέμβασης του δήμου Παύλου Μελά στο κτίσμα 453,60 τμ που προϋπήρχε σε οικόπεδο 4.280 τμ. στην περιοχή της Πρόνοιας Σταυρούπολης και βρίσκεται απέναντι από το σημερινό δημοτικό κτίριο υπηρεσιών Τάσος Αναστασιάδης και το δημαρχείο Παύλου Μελά.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 και την τότε νομοθεσία για αδειοδότηση και λειτουργία των παιδικών σταθμών, το Ουράνιο Τόξο ανέστειλε τη λειτουργία του ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη κτιριακή υποδομή του σταθμού για την ασφαλή παραμονή των νηπίων και του προσωπικού. Το έργο της ανακαίνισης επισκευής χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του δήμου και από πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ιστορία

Η ιστορία του Παιδικού Σταθμού ξεκινά από τις 14 Δεκεμβρίου του 1953 και την τότε απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για χωροθέτηση του δημοτικού κτηρίου στη συγκεκριμένη γειτονιά. Ο αρχικός του πυρήνας κατασκευάστηκε από τη Βασιλική Πρόνοια, στα τέλη της δεκαετίας του '50 και όπως μαρτυρά η σχετική μαρμάρινη πινακίδα στην πρόσοψη του κτιρίου, ανεγέρθη το 1959 με δαπάνες του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Στο πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο «Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ – Χρονικό της γειτονιάς του στρατοπέδου Παύλου Μελά» του συμπολίτη μας ερευνητή, συγγραφέα, εκπαιδευτικού Σπύρου Λαζαρίδη (εκδόσεις Ζήτρος), αναφέρονται λεπτομέρειες της ιστορίας του Παιδικού Σταθμού στις χρονικές περιόδους 1951-1959 και 1960-1967 και μέσα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των τοπικών αρχών και από δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι εγκαινιάστηκε υπό λειτουργία τον Αύγουστο του 1960.