Skip to main content

Εγκυμοσύνη, κορωνοϊός και εμβόλιο: Θεσσαλονικιές μοιράζονται τις ανησυχίες τους

Τρεις γυναίκες, δύο εκ των οποίων ανεμβολίαστες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον ιό - Έκκληση για εμβολιασμό κάνουν οι ειδικοί.

Έντονη ανησυχία και φόβο προκαλούν στις γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους τα συνεχή περιστατικά νοσηλειών και διασωληνώσεων εγκύων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέρα με τη μέρα.

Αποκορύφωμα αυτής της αναστάτωσης αποτέλεσε η είδηση του θανάτου της 38χρονης εγκύου από την Κατερίνη στο νοσοκομοκείο Ιπποκράτειο την προηγούμενη Δευτέρα, η οποία δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον ιό.

Έκτοτε, όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες, που με αφορμή το θλιβερό περιστατικό αυτό προχώρησαν στον εμβολιασμό τους ή έκλεισαν το ραντεβού για την πρώτη δόση, θέλοντας να προστατεύσουν τη νέα ζωή που αναπτύσσεται μέσα τους.

Την ίδια στιγμή, αρκετές είναι, όμως, και οι γυναίκες που παραμένουν διστακτικές ως προς τον εμβολιασμό είτε λόγω δικής τους συστολής, είτε λόγω προτροπής από τους γυναικολόγους τους.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τρεις έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στη μέση περίπου της εγκυμοσύνης τους, με τη μία να είναι εμβολιασμένη και οι άλλες δύο όχι. Οι γυναίκες αυτές έχουν, μεν, αρκετά χρόνια διαφορά ηλικίας αλλά τους φέρνει κοντά μία παρόμοια κατάσταση, μοιράζονται τις θέσεις, τους φόβους αλλά και τις ανησυχίες τους για μία τόσο ευαίσθητη απόφαση.

Η Ελένη είναι μία 24χρονη γυναίκα που μένει στη Θεσσαλονίκη και διανύει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η ίδια δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και δηλώνει τρομερά διστακτική στο να προχωρήσει στον εμβολιασμό της. «Από την αρχή της εγκυμοσύνης μου είχα αρκετές δεύτερες σκέψεις στο να εμβολιαστώ. Ενδοιασμούς, βέβαια, είχαι και πριν μάθω πως είμαι έγκυος», σημειώνει, εξηγώντας πως θεωρεί ότι είναι είναι ένα αρκετά νέο σκεύασμα που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού της.

«Η αμφιβολία μου σχετίζεται άμεσα με το εμβόλιο αυτό καθεαυτό. Δεν υπάρχουν θρησκευτικές αγκυλώσεις που με αποτρέπουν από το να το κάνω», προσθέτει, ενώ ξεκαθαρίζει πως ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της απέφευγε και άλλου είδους εξετάσεις και θεραπείες για να ελάχιστοποιήσει τους κινδύνους να πάθει κάτι το έμβρυο.

Η Ελένη αναφορικά με τη στάση της γυναικολόγου της δήλωσε πως αυτή ήταν αρκετά ουδέτερη, χωρίς να την προτρέπει ούτε να εμβολιαστεί αλλά ούτε να της το απαγορεύει. «Η γιατρός άφησε πάνω μου την απόφαση. Ένας άλλος γυναικολόγος που μίλησα στην αρχή της εγκυμοσύνης μου με προέτρεψε να μην εμβολιαστώ τουλάχιστον τους τρεις πρώτους μήνες που είναι καθοριστικοί για την ανάπτυξη του εμβρύου», σημείωσε.

Πάντως, παρά το γεγονός πως δεν εμβολιάστηκε, συνεχίζει να φοβάται και για τον λόγο αυτό προχωρά κανονικά στη διενέργεια των απαιτούμενων rapid test. Ωστόσο, δεν έχει αλλάξει αρκετά τις συνήθεις της καθημερινότητάς της, γιατί όπως αναφέρει «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Παράλληλα, η Αναστασία είναι 37 ετών, διανύει τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της και, επίσης, δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό της. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ του εμβολίου και όταν γεννήσω με το καλό θα το κάνω», σημειώνει η ίδια, αναφέροντας πως «σε μια εγκυμονούσα δεν επιτρέπεται κανένα φάρμακο λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου και για τον λόγο αυτό ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο δεν πρέπει να γίνεται από τις γυναίκες που κυοφορούν».

Η Αναστασία εξηγεί πως λόγω της κατάστασης προσέχει πολύ περισσότερο και τηρεί όλα τα μέτρα. «Φυσικά με το που γεννήσω θα πάω να το κάνω», ξεκαθαρίζει η ίδια.

«Δυστυχώς για εμάς η περίοδος αυτή δεν είναι ξέγνοιαστη και δεν τις ζούμε όπως άλλες γυναίκες σε άλλα χρόνια. Όμως, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα όπως όλοι οι άνθρωποι και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται», αναφέρει, ενώ τονίζει πως ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν μια κοινή γραμμή για να ακολουθήσουν.

Όπως και στην Ελένη, έτσι και στην Αναστασία η στάση του γυναικολόγου ήταν ουδέτερη.

Από την άλλη πλευρά, η Μάρα που είναι 34 ετών και βρίσκεται στο τέλος του τέταρτου μήνα της εγκυμοσύνης της, έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της από τον Ιούλιο.

«Ήδη από τις πρώτες ημέρες που ήμασταν στην προσπάθεια να μείνω έγκυος ο γυναικολόγος μου μου δήλωσε κατηγορηματικά πως πρέπει να εμβολιαστώ άμεσα, όπως και το έκανα», τονίζει, προσθέτοντας πως παρά το γεγονός πως ο γιατρός της την προέτρεψε να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε σκεύασμα, επέλεξε να περιμένει και να εμβολιαστεί με αυτό της Pfizer καθώς αρχικά υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού μόνο με AstraZeneca για την ηλικία της. Τελικά, έκανε τη δεύτερη δόση ενόσω ήταν έγκυος.

«Ήθελα να νιώθω όσο πιο προστατευμένη γίνεται καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα είναι, ήδη, πιο ευάλωτη», προσθέτει την ώρα που εκφράζει τις αμφιβολίες της για τα αντισώματα που θα έχει τώρα καθώς και αυτά που θα διατηρήσει και τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, που θα μπορεί να κάνει την τρίτη δόση. «Ο γυναικολόγος μου πάλι με προέτρεψε να κάνω την τρίτη δόση για να αυξήσω τα ήδη υπάρχοντα αντισώματα αλλά εγώ δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν θα το πράξω», υπογραμμίζει.

Η Μάρα αναφέρει, παράλληλα, πως παρά τους φόβους συνεχίζει και αυτή την κοινωνική της ζωή, πάντα όμως με τη δέουσα προσοχή. «Δεν θα είμαι όλη ημέρα με το αντισηπτικό αλλά θα κάτσω σε εξωτερικό χώρο σε καφετέρια», σημειώνει.

Καμπανάκι ειδικών για εμβολιασμό εγκύων

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί επισημαίνουν όλο και συχνότερα την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων καθώς «κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Όπως σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή». «Θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το μωρό τους σε όσες γυναίκες δεν εμβολιάζονται», είπε, τονίζοντας ότι «τα εμβόλια συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν», καθώς δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα».

Γνωστοποίησε, δε, ότι οι έγκυες με covid έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες διαταραχές, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι ίδιες «κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Διαβάστε σχετικά Θεοδωρίδου: Οι έγκυες με covid έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεμβολίαστες εγκύους κρούει στη Voria.gr και ο διευθυντής της Γ' Μαιευτικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, Απόστολος Αθανασιάδης, μετά τα συνεχή περιστατικά νοσηλείας εγκύων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως επισημαίνει, από πέρυσι κιόλας η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) έχει συστήσει ισχυρά τον εμβολιασμό των εγκύων και ειδικά αυτών που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Είναι σύνηθες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους να εμπιστεύονται τυφλά τον γιατρό τους αλλά δεν πρέπει να επαφίεται στη δική τους διακριτική ευχέρεια το εάν θα προτρέψουν τις ίδιες αν θα εμβολιαστούν. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες», σημειώνει ο ίδιος.

Προσθέτει, μάλιστα, πως οι γιατροί από την αρχή της πανδημίας έχουν προχωρήσει σε αρκετούς πρόωρους τοκετούς για να διασώσουν πρωτίστως τις γυναίκες. «Όταν μια έγκυος έρθει με σοβαρή λοίμωξη από Covid προσπαθούμε να περατώσουμε τις εγκυμοσύνες», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί παρόμοια περιστατικά. «Ούτε σε εμάς είναι ευχάριστη μία τέτοια εξέλιξη αλλά κάποιες φορές δεν γίνεται αλλιώς», συμπληρώνει.


Τα στοιχεία των γυναικών είναι στη διάθεση της Voria.gr.