Skip to main content

Έγκλημα στην Ορμύλια Χαλκιδικής: Ισόβια και πάλι στον συζυγοκτόνο που απήγαγε τον γιο του

Στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης αναβίωσε σήμερα μία υπόθεση-θρίλερ που σήμανε συναγερμό στο πανελλήνιο το 2016.

Με ποινή ισόβιας κάθειρξης έπεσε η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης του 40χρονου που το 2016, αφού σκότωσε τη γυναίκα του στην Ορμύλια Χαλκιδικής, άρπαξε τον γιο του και εξαφανίστηκε για 18 ολόκληρες ημέρες.

Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2016 αναβίωσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Τα γεγονότα ήταν βγαλμένα από ταινία θρίλερ: Στις 7 Ιανουαρίου εκείνου του έτους, η 41χρονη Λέλα Μαυρομάτη δολοφονείται από τον εν διαστάσει σύζυγό της, Λέσι Κλοντ Τζέιμς, ο οποίος μετέβη στο σπίτι της στην Ορμύλια και τη μαχαιρώνει επτά φορές. Στη συνέχεια, ο 40χρονος αρπάζει τον τετράχρονο γιο τους Φοίβο και εξαφανίζεται για 18 ολόκληρες μέρες, σημαίνοντας συναγερμό σε ένα ολόκληρο χωριό. Σύμφωνα με τη κατηγορητήριο, όλα έγιναν σε «2-3 λεπτά» ενώ η μητέρα της άτυχης γυναίκας και μια άλλη συγγενής, που βρέθηκαν στον δρόμο του, δεν μπόρεσαν να τον εμποδίσουν να φύγει με το παιδί. Ο 40χρονος φέρεται να σχεδίαζε να φύγει με τον γιο του στην πατρίδα του, ωστόσο βρέθηκε μαζί με το μικρό αγόρι σε αποθήκη κοντά στο σπίτι όπου διαπράχθηκε το στυγερό έγκλημα, με το θρίλερ για τον εντοπισμό του μικρού Φοίβου να έχει αίσιο τέλος.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σήμερα σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και παράνομη οπλοχρησία.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται ότι μαχαίρωσε τη γυναίκα του. Εκείνη την περίοδο οι δύο τους βρίσκονταν σε διάσταση και τους απασχολούσε το θέμα επιμέλειας των παιδιών.

«Πήγα στο σπίτι να πάρω τον μικρό μου γιο. Στον μεγάλο έλεγε πως είμαι κακός και δεν με ήθελε. Εγώ ποτέ δεν είπα κακή κουβέντα για τη μητέρα τους. Εκεί που πήγα να μιλήσουμε, μου είπε ότι δεν θα ξαναδώ ποτέ τα παιδιά, μου επιτέθηκε και έβαλε τα χέρια της στα μάτια μου. Από εκεί τα έχασα και δεν θυμάμαι τίποτα. Με όλον τον σεβασμό, αν θυμόμουν, θα σας το έλεγα. Κατάλαβα ότι έχω κάνει κάτι όταν βρέθηκα με το παιδί στον δρόμο και είδα ότι είχα αίματα στα χέρια μου. Η μνήμη είναι ζούγκλα εκείνη την ώρα», είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του.

«Κάνοντας κακό στη μάνα, χάνεις και τα παιδιά. Εγώ ντρέπομαι που είμαι εδώ. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που φροντίζουν τα παιδιά. Ζητώ συγνώμη από εσάς και από όλο το χωριό που αναστατώθηκε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν συνειδητοποίησα ότι εκθέτω το παιδί σε κινδύνους. Το αγαπώ πιο πολύ από ο,τιδήποτε στη ζωή μου», απάντησε σε ερώτηση της έδρας γιατί δεν άφησε το παιδί σε κάποιον που μπορεί να το φροντίσει και το είχε υπό 18 ημέρες σε άσχημες συνθήκες.

Ο εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε «πανέξυπνο» τον 40χρονο, λέγοντας ότι «ξέρει τι να πει για να πετύχει αυτά που θέλει» και πρότεινε την ενοχή του.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου και τον έκρινε ένοχο, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη κι τέσσερα χρόνια φυλάκισης χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.